Getty Images
NOS SportAangepast

Teambaas Horner: de straf voor Max is niet uit te leggen, ze doen maar wat

  • Louis Dekker

    commentator F1

  • Louis Dekker

    commentator F1

Kort na de GP van Amerika noemde Max Verstappen de steward die hem een tijdstraf aansmeerde "een idioot". Twee uur later neemt hij daarvan geen woord terug: "Ik hoop dat hij het hoort. Ik heb hem toch al tegen. Deze steward heeft me al eerder gestraft in Mexico."

De Limburger ging in de Formule 1-race in Austin met een gewaagde actie in een van de laatste bochten Kimi Räikkönen voorbij voor de derde plaats. De wedstrijdleiding bestempelde die actie echter als onreglementair en gaf Verstappen een tijdstraf van vijf seconden. Weg podium.

"Het is ontzettend jammer", gaat Verstappen verder. "Het team brak na de laatste ronde bij wijze van spreken de halve garage af van blijdschap. Iedereen ging uit zijn dak. En dan krijg je dit: een mooie race met een bitter eind. Superslecht voor de sport."

Ook Horner woedend: ze doen maar wat

Verstappens teambaas bij Red Bull, Christian Horner, doet aan het begin van de avond zijn uiterste best diplomatiek te zijn. "Boos? Nee, dat is niet het woord. Maar ik ben hier niet blij mee. Het is niet alleen zonde voor Max, het is een schande en heel slecht voor de sport", zegt hij in de hospitalitytent van Red Bull.

Getty Images/AFP
Teambaas Christian Horner van Red Bull Racing in gesprek met Max Verstappen

De Brit weegt zijn woorden, maar draait er niet omheen. "We hebben het hele weekend om de haverklap coureurs dezelfde bewegingen zien maken. Dat was allemaal oké. De wedstrijdleiding maakte er geen enkel punt van. En dan blijkt het in de laatste ronde van de race opeens niet te mogen? Dat is nogal inconsistent, hè? Het is niet uit te leggen, ze doen maar wat."

"Het was een briljante inhaalmanoeuvre", oordeelt Horner. "Je kon het ook merken aan de reactie van Räikkönen na de race. Kimi stond met een verbaasde blik op het podium. Heel ongemakkelijk. De fans snapten er al helemaal niks van. En dat gebeurt dan ook nog uitgerekend in de Verenigde Staten, waar de Formule 1 nog onvolwassen is en nog moet groeien. Het is een hele slechte, schadelijke ingreep. Desastreus."

De druiven zijn zuur voor Red Bull en Verstappen. "We mogen geen beroep aantekenen en Max krijgt zelfs geen kans voor weerwoord na de race. Dat is meer dan frustrerend. Hij verdiende dit podium echt", aldus Horner.

"We moeten hier op hoog niveau over praten. Dit kan echt niet. Desnoods bouw je na de race een adempauze in zodat er tijd is om grondig een besluit te nemen. De oplossing kan ook heel simpel zijn hoor. Als je wilt dat coureurs bepaalde stukken van de baan niet gebruiken, dan leg je daar gewoon wat van die rood-witte kerbstones of gravel neer."

Max heeft het recht om te zeggen wat hij wil. En bij sport hoort nu eenmaal emotie.

Christian Horner

Horner vindt dat Verstappen waardig omging met het besluit van de wedstrijdleiding. "Het is de tweede keer dat het hem overkomt dat hij in de green room uit de top-3 wordt getrokken. In Mexico gebeurde het vorig jaar ook al."

De teambaas roemt de prestatie van de 20-jarige Nederlander, die vanaf de zestiende startplek naar de derde positie stoof. "In ons meest optimistische scenario kon hij vandaag zesde finishen. Zo goed was zijn race dus."

Ook Jos Verstappen woedend

Horner toont begrip voor de woeste reacties van Jos Verstappen. Max' vader trok kort na de grand prix van leer op Twitter en omschreef autosportfederatie FIA als Ferrari International Assistance.

"Deze ingreep kost zijn zoon een podiumplek en op dat moment schrijf je dan wel eens iets. Vrijheid van meningsuiting is heilig, ook op social media. Zelfs de Amerikaanse president doet eraan mee. Dus het is niet raar dat een gefrustreerde vader dat medium ook gebruikt. Horner benadrukt wel dat hij het niet met de woorden van Jos Verstappen eens is. "Het is een slecht besluit, maar het is niet fair om te stellen dat de wedstrijdleiding Ferrari voortrekt."

Ook de keiharde woorden van Max Verstappen aan het adres van de steward vindt Horner geen groot probleem. "Ik vind dat hij er verbazingwekkend volwassen en waardig mee is omgegaan. Ik zou vooral verbaasd zijn als hij zegt dat hij blij is met de tijdstraf. Max heeft het recht om te zeggen wat hij wil. En bij sport hoort nu eenmaal emotie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl