NOS NieuwsAangepast

Premier Abe behoudt tweederdemeerderheid in Japan

De Japanse premier Abe behoudt zijn tweederdemeerderheid in het parlement. Volgens voorlopige uitslagen krijgt de coalitie van Abe's Liberaal-Democratische Partij (LDP) 312 van de 365 zetels in het parlement.

Abe heeft de tweederdemeerderheid nodig om het pacifisme uit de grondwet te kunnen schrappen. Sinds de Tweede Wereldoorlog mag Japan alleen een klein zelfverdedigingsleger hebben, maar Abe vindt dat vanwege de dreiging van Noord-Korea en de toenemende militaire kracht en ambities van China niet meer van deze tijd.

Grote droom

Die aanpassing van de grondwet is de grote droom van Abe. Het was voor Abe de belangrijkste reden om juist nu vervroegde verkiezingen uit te schrijven.

Correspondent Marieke de Vries: "De oppositiepartijen waren er op dat moment niet klaar voor en premier Abe stond er goed voor, maar dat de regeringscoalitie zo'n grote overwinning zou boeken was niet verwacht." Abe heeft volgens haar het slim gespeeld. "Hij kan nu waarschijnlijk opgaan voor zijn derde termijn. Daarmee zou hij dan ook meteen de langstzittende premier van Japan worden."

Referendum

De tweederdemeerderheid in het parlement is niet genoeg om de grondwetswijziging door te voeren. In Japan moet ook de bevolking er in een referendum mee instemmen. "Hij zal de komende maanden veel campagne voeren om mensen ervan te overtuigen dat het leger moet worden uitgebreid, maar veel Japanners herinneren zich de Tweede Wereldoorlog nog maar al te goed. Ze vinden dat Japan zich verre moet houden van gewapende conflicten."

Vanwege het slechte weer in Japan kan het nog even duren voordat de definitieve uitslag bekend is. Door de orkaan Lan zijn veel wegen in het zuidwesten van het land onbegaanbaar geworden en bij een aantal stembureaus kunnen de stembiljetten daardoor niet worden opgehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl