De brief van de Titanic Henry Aldridge and Son

Een brief geschreven aan boord van de Titanic is voor 126.000 pond (140.000 euro) verkocht op een Britse veiling. Opvarende Alexander Holverson schreef het bericht aan zijn moeder de dag voordat het schip op een ijsberg voer. Het werd in een notitieboekje aangetroffen toen zijn lichaam werd geborgen.

Hoewel er grote watervlekken op het schrijven zitten, valt de tekst nog goed te lezen. Ook is het rode logo van de White Star Line duidelijk te herkennen op het postpapier. Holverson spreekt de hoop uit dat het schip op woensdagochtend in New York arriveert, omdat het weer meezit. Ook beschrijft hij het weelderige interieur van het schip en de excellente muziek en voeding aan boord.

"John Jacob Astor reist ook mee", schrijft hij over een van de beroemdste slachtoffers van de ramp. "Hoewel hij miljoenen bezit ziet hij er heel normaal uit. Ze zitten op het dek met ons."

Zeldzaam

Verzamelaars hebben veel geld over voor brieven die aan boord van de Titanic zijn geschreven. Vaak gaat het daarbij om berichten die verstuurd werden bij een tussenstop in het Franse Cherbourg of het Ierse Queentown. Een brief als deze, die de ramp overleefde, is nog zeldzamer.

"Al zou het een bijna leeg vel papier zijn geweest, dan nog zou het gewild zijn geweest", redeneert de veilingmeester. "Maar door de inhoud van de brief is hij van een nog hogere orde. Omdat hij een eersteklaspassagier was, beschrijft Holverson dingen die passagiers in andere klassen niet konden zien."

Twee jaar geleden werd er 119.000 pond betaald voor een brief die overlevende Esther Hart had geschreven op 14 april 1912, de dag van de ramp. Dat zou de laatste brief zijn geweest die geschreven was voor de aanvaring.

In totaal kwamen meer dan 1500 mensen om bij de ramp. Holversons vrouw, die met hem een wereldreis maakte, overleefde het wel. Ze stierf in 1918. Haar familie bewaarde de brief al die jaren.

STER reclame