President Maroni van Lombardije brengt zijn stem uit
NOS NieuwsAangepast

Referenda in Noord-Italië voor grotere autonomie Lombardije en Veneto

Kiezers in de Italiaanse regio's Lombardije en Veneto kunnen vandaag in referenda duidelijk maken of ze meer autonomie willen. De uitkomst is niet bindend, maar als het antwoord "ja" is, geeft dat de regiobestuurders een betere uitgangspositie bij de onderhandelingen met Rome over vergroting van de regionale macht op het gebied van veiligheid, migratie, onderwijs en milieu.

Ook willen de initiatiefnemers dat er meer belastinggeld terugvloeit naar deze regio's, die samen 30 procent van het bnp van Italië produceren.

Lega Nord

Beide regio's worden bestuurd door de anti-migratiepartij Lega Nord, dat zijn streven naar onafhankelijkheid voor het rijke noorden van Italië al een tijdje heeft opgegeven. Sindsdien probeert ze in heel Italië kiezers te trekken door zich af te zetten tegen Europa en tegen de politieke elite in Rome.

Het referendum krijgt steun van de protestpartij de Vijfsterrenbeweging van de komiek Beppe Grillo en Forza Italia van voormalig premier Silvio Berlusconi. Voor de laatste zijn de referenda een testcase voor zijn kansen bij de nationale parlementsverkiezingen volgend jaar.

Opkomst

President Maroni van Lombardije is tevreden als 34 procent van de kiezers komt opdagen; dat is hetzelfde percentage als bij de opkomst bij een nationaal referendum in 2001.

In Veneto is een opkomst van ten minste 50 procent nodig, anders is de uitkomst ongeldig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl