Grillo brengt zijn stem uit in Genua
NOS NieuwsAangepast

Vijfsterrenbeweging krijgt forse tik bij lokale verkiezingen Italië

In Italië heeft de eurosceptische Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo een flinke nederlaag geleden bij de lokale verkiezingen. In veel steden eindigde de Vijfsterrenbeweging als derde of vierde partij. De partij van oud-premier Renzi deed het een stuk beter.

Grillo had vooral ingezet op een burgemeesterspost in zijn thuisbasis Genua, maar zijn kandidaat haalde de tweede ronde niet. Ook in grote steden als Parma, Verona en Palermo viel het resultaat tegen.

De beweging mocht na de verkiezingsoverwinning van vorig jaar de burgemeester van Rome leveren, maar Virginia Raggi kwam al snel onder vuur te liggen. De Italiaanse justitie startte begin dit jaar een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik.

Kritiek

Ook de burgemeester van Turijn, die van de Vijfsterrenbeweging is, kreeg veel kritiek. In die stad raakten zo'n 1500 mensen gewond toen er paniek uitbrak onder duizenden mensen die op een plein naar de Champions Leaguefinale keken. Critici zeggen dat de beveiliging niet deugde en dat de burgemeester daarvoor verantwoordelijk was.

Verder lijken veel kiezers hun vertrouwen in de Vijfsterrenbeweging te verliezen door interne strubbelingen en zwalkende beleid van Grillo.

De lokale verkiezingen van gisteren waren in zo'n duizend Italiaanse steden. De verkiezingen worden gezien als een graadmeter voor de parlementsverkiezingen die in mei volgend jaar worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl