NOS NieuwsAangepast

Boeren radeloos door vandalisme: er loopt een gek los

'Wat moet je nou denken van zoiets?'

Spijkers in de maisvelden, duizenden omgezaagde fruitbomen en vernielde dekzeilen. De afgelopen maanden zijn verschillende boeren in het Gelderse Land van Maas en Waal slachtoffer geworden van wat wel 'agro-terroristen' worden genoemd, vandalen die zoveel mogelijk schade willen aanrichten bij landbouwers.

"Ik snap er niks van", zegt Jan van Zuilichem uit Maasbommel. Bij hem waren er spijkers in zijn mais gestoken en werden er ijzeren staven tegen de stengels geplakt, waardoor zijn landbouwmachine tijdens het oogsten kapotging. Sindsdien is hij waakzaam. "Wij staan 's morgens om 4.30 uur op. Het eerste wat we doen, is met knipperlichten schijnen. Ik heb er slapeloze nachten van gehad."

Als je dit ziet, denk je gekke dingen. Dat er een gek losloopt ofzo.

Jan van Zuilichem, maïsboer

Ook bij Cor van Wijk hebben de vandalen toegeslagen op zijn bedrijf in Altforst. Het zeil dat op zijn graskuil lag, werd met een stanleymes kapot gesneden. Dat gras was bedoeld als voer voor de koeien, maar hij kan het niet meer gebruiken, want het begon al te schimmelen toen hij het ontdekte. "Ik stond te huilen bij de kuil. En niet om het geld, maar dat iemand iets moedwillig van ons kapot maakt."

De boeren staan voor een raadsel, want ze begrijpen niet dat iemand zoiets kan doen. "Als ik een auto steel, dan neem ik waarde mee", zegt Van Wijk. "Maar de mensen die dit doen, worden er alleen maar moe van en wat schieten zij ermee op?", vraagt hij zich af. "En ik heb ook geen vijanden."

Jan van Zuilichem denkt daar hetzelfde over. "Wij staan altijd voor iedereen klaar en we hebben nooit iemand iets kwaad gedaan." Hij is radeloos. "Als je dit ziet, denk je gekke dingen. Dat er een gek losloopt ofzo."

NOS
Bij Jan van Zuilichem werd een ijzeren staaf tegen de mais geplakt

De politie tast eveneens in het duister. "We hebben geen enkel aanknopingspunt naar de dader of de daders. Ook weten we niets over de motieven", vertelt Paul Koetsier van de politie Oost-Nederland.

Ondertussen is de onrust in het gebied groot, want de boeren vragen zich af: wie is de volgende? Ze hebben het er onderling veel over, zegt Van Wijk. "Je wordt er moe van, vooral omdat je er niet veel tegen kan doen. Vanwege de grote oppervlaktes kunnen we ook geen camera's ophangen."

Vanzelfsprekend hopen de boeren dat de dader of daders zo snel mogelijk worden gepakt. Zolang dat niet het geval is blijft Van Zuilichem extra alert. "Het werk gaat gewoon door. We kunnen niet stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl