In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

2500 boompjes van fruitteler afgezaagd

Opnieuw is er schade aangericht aan bomen in het buitengebied van de Gelderse gemeente West Maas en Waal. De afgelopen dagen hebben vandalen 2500 fruitboompjes omgezaagd bij een kweker in Altforst.

Volgens een woordvoerder van de politie Oost-Nederland zijn er in de afgelopen maanden negen meldingen gedaan van "schade aan gewassen". De vernielingen zijn steeds in het buitengebied, schrijft Omroep Gelderland.

Onrust

De politie heeft de zaak in onderzoek. "Er is veel onrust onder bewoners en ondernemers. We houden rekening met meerdere scenario's; er zijn nog geen concrete aanwijzingen voor een link tussen de gebeurtenissen."

In juni werden 230 bomen omgehaald in Horssen (gemeente Druten), in april was een fruitbedrijf (320 appelbomen) in Boven-Leeuwen de dupe. De schade daar wordt geraamd op 40.000 euro.

Spijkers

Maar ook een agrariër die mais verbouwt, was doelwit. Begin oktober bleek dat er op twee akkers in Maasbommel 28 spijkers door zijn planten geslagen waren. Eerder werden in Wamel een deel van een maisveld omgehakt en werden 150 hooibalen vernield.

Vandalen hakten een deel van een maisveld in Wamel om

Omdat de bomen en gewassen buiten staan, zijn ze een makkelijk mikpunt voor vandalen. De schade wordt niet door verzekeraars gedekt. 's Nachts boomgaarden controleren met patrouilles of camera's is vanwege het grote oppervlak ook niet te doen, zeggen fruittelers.

Advertentie via Ster.nl