In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Voor tienduizenden euro's aan appelbomen vernield in Gelderland

Bij een fruitbedrijf in Boven-Leeuwen in Gelderland zijn 320 appelbomen omgezaagd. De vernielde fruitbomen kosten de teler minstens 40.000 euro en daar heeft hij slapeloze nachten van, vertelt Geert van Aanholt tegen Omroep Gelderland. "Het voelt alsof er iemand is overleden. Je bent radeloos."

Tijdens het grasmaaien zag de teler dat er allerlei blaadjes van de bomen slap hingen. Toen hij naar de bomen toe liep, zag hij dat ze stuk voor stuk waren afgezaagd. 

Kanzi-bomen

De Kanzi-bomen van Geert van Aanholt zijn duurder dan de meeste appelbomen. Ze behoren volgens hem tot een gecertificeerd ras. "Het duurt jaren voordat die bomen op hun top zijn. Dat punt was net bereikt. Het gaat mij zeker honderd tot tweehonderd euro per boom kosten." 

Door de boycot van fruit van Rusland is er een overproductie van verschillende soorten appels en zijn de prijzen erg laag, meldt Omroep Gelderland. "Alle appels moeten nu perfect zijn voor de verkoop, als er één deuk in zit, wordt het al lastig om wat te verkopen", zegt Van Aanholt. "Ieder jaar peppen we ons weer voor het seizoen op en dan dit. Dit is een ramp." 

De teler heeft geen idee wie de bomen heeft afgezaagd. "Ik kan mij niet voorstellen dat je zoiets doet. Ik heb ook helemaal geen vijanden." Volgens Van Aanholt doet de politie onderzoek naar de zaak.

Advertentie via Ster.nl