In Barcelona zijn honderdduizenden mensen zijn de straat op gegaan om te protesteren
NOS NieuwsAangepast

Betoging in Barcelona tegen Spaans ingrijpen

In Barcelona zijn honderdduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de overname van het bestuur in Catalonië door de Spaanse centrale overheid. De betoging was eerder deze week al aangekondigd. De demonstranten eisen ook de vrijlating uit de gevangenis van twee Catalaanse activisten voor onafhankelijkheid.

Na afloop van de demonstratie houdt de Catalaanse leider Puigdemont een toespraak, om ongeveer 21.00 uur. In Spanje wordt met spanning uitgekeken naar zijn reactie op de maatregelen die premier Rajoy vanochtend afkondigde. Puigdemont loopt mee in de demonstratie.

Het algemene gevoel onder de demonstranten is volgens NOS-verslaggever Jeroen de Jager om nu direct de onafhankelijkheid uit te roepen. Volgens velen zal president Puigdemont dat later vanavond nog niet aandurven. Politici uit het Catalaanse parlement zeiden dat het meer indruk zal maken als hun parlement in een zitting volgende week de onafhankelijkheid uitroept, dan dat Puigdemont dat vanavond doet.

  • NOS/Jeroen de Jager
    Ook Puigdemont loopt mee met de demonstratie
  • NOS/Jeroen de Jager
    De demonstranten willen niet dat Madrid artikel 155 van de grondwet in werking stelt

De Catalaanse vice-president Junqueras zei voor de demonstratie dat Madrid niet de autonomie maar de democratie in Catalonië heeft opgeschort. Burgemeester Colau van Barcelona, die onlangs nog gezegd dat ze geen voorstander was van het uitroepen van onafhankelijkheid van Catalonië, staat wel volledig achter de demonstratie. Zij omschrijft de afzetting van het Catalaanse regiobestuur als een aanval op de rechten en vrijheden van iedereen. De Catalaanse parlementsvoorzitter Carme Forcadell beschrijft de maatregelen van Madrid als een staatsgreep en een aanval op de democratie.

Ook voorzitter Bartomeu van de voetbalclub Barcelona stelde zich achter het protest. Hij zei dat de club onvoorwaardelijk achter de democratische organen staat die door het volk gekozen zijn.

De Catalaanse socialistische partij, die geen voorstander is van afscheiding van Spanje, liet weten de harde uitvoering van artikel 155 van de Spaanse grondwet niet te kunnen accepteren.

Menselijk schild

De demonstratie werd vanuit de lucht gevolgd door helikopters van de Spaanse politie. Elke keer als een helikopter overvloog, joelde de menigte. De demonstranten scandeerden tegen de Catalaanse politici "dat jullie niet alleen staan". De menigte beloofde een menselijk schild om politici te vormen als de politie zou proberen hen te arresteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl