Een verkiezingsposter met de beeltenis van Babis
NOS NieuwsAangepast

Partij miljardair Babis wint verkiezingen Tsjechië

De populistische partij ANO van miljardair Andrej Babis heeft met overmacht de parlementsverkiezingen in Tsjechië gewonnen. Met bijna 30 procent van de stemmen liet ANO andere partijen ver achter zich. De sociaal-democraten, bij de vorige verkiezingen met 20 procent nog de grootste partij, leden een dramatische nederlaag en haalden slechts 7 procent.

Daarmee volgt Tsjechië de Europese trend en geeft het ruimte aan nieuwe, populistische partijen, terwijl de gevestigde partijen flink moeten inleveren. Naast ANO wist de rechts-populistische anti-islam partij SDP (Partij voor Vrijheid en Democratie) van Tomio Okamura uit het niets ruim 10 procent van de stemmen te halen. Ook de linkse Piratenpartij, vooral populair onder jongeren, won flink en haalde als nieuwkomer bijna 11 procent van de stemmen.

Europa

De Euro-scepticus Babis noemde zijn partij na de verkiezingen pro-Europees en hij zei dat hij een actieve rol binnen de Europese Unie wil spelen. Hij verklaarde zich tegen een Europa met twee snelheden en riep Brussel op er beter over na te denken waardoor de brexit is ontstaan.

Babis, de op twee na rijkste man van Tsjechië en eigenaar van verschillende kranten en televisiestations, voerde een succesvolle campagne waarin hij beloofde het land te zullen leiden als een onderneming. Hij wil de corruptie uitbannen, de belastingen verlagen en is tegen de komst van migranten naar Tsjechië. Van de invoering van de euro in Tsjechië wil hij niets weten.

Controversieel

Migratie en Europese integratie waren belangrijke thema s in deze verkiezingen. Het overgrote deel van de Tsjechen is fel tegen de komst van migranten. Tsjechië nam in de afgelopen periode maar een handvol vluchtelingen op, aanzienlijk minder dan de bijna 3000 die het opgedragen kreeg door de Europese Unie. Met Babis als premier ziet het er niet naar uit dat daar verandering in komt.

Babis is een controversiële figuur. De miljardair wordt verdacht van fraude met ruim twee miljoen euro aan EU-subsidies, die hij ten onrechte voor een van zijn ondernemingen zou hebben verkregen. Het Tsjechische Openbaar Ministerie onderzoekt die zaak. Babis spreekt alle aantijgingen tegen en zegt dat die bedoeld zijn om hem politiek zwart te maken.

Onbekend is nog met welke partij Babis een regering wil vormen. De Tsjechische president Milos Zeman heeft verklaard dat hij binnen een maand een nieuwe regering wil hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl