President Zeman wijst met zijn wandelstok naar premier Sobotka, gisteren in de Praagse burcht EPA

De Tsjechische premier Sobotka treedt toch niet af. In plaats daarvan wil hij zijn minister van Financiën Babis ontslaan, om een conflict in zijn centrum-linkse kabinet te beslechten.

De sociaal-democraat Sobotka kwam van het dinsdag aangekondigde ontslag van zijn kabinet terug wegens de uitleg die president Zeman daaraan gaf. Zeman zei dat hij de ontslagaanvraag zou opvatten als het vertrek van de premier alleen, en dat de andere ministers konden aanblijven. Zeman is een bondgenoot van Babis.

Sobotka vindt die uitleg van Zeman, al jarenlang zijn vijand, ongehoord.

Vijandschap

De premier wil af van minister Babis, die beschuldigd wordt van belastingontduiking in de periode voor zijn ministerschap. Babis werd miljardair als topman van een voedings- en chemicaliënbedrijf. Hij vindt dat hem niets valt te verwijten, maar Sobotka neemt geen genoegen met de wijze waarop Babis zich verdedigt.

Staatsrechtdeskundigen in Tsjechië verschillen van mening over de betekenis van de ontslagaanvraag van de premier. Sommigen vinden dat het ontslag van de premier automatisch de val van het hele kabinet inhoudt. Anderen zeggen dat de ontslagaanvraag alleen betrekking heeft op de premier als het kabinet het niet unaniem eens is over het ontslag.

STER reclame