NOS WielrennenAangepast

Europees kampioen Hoogland: eigenlijk kan ik dit helemaal niet

Hoogland wint kilometer tijdrit op EK door topstart

Bij de EK baanwielrennen in Berlijn is Jeffrey Hoogland Europees kampioen op de 1 kilometer tijdrit geworden. De 24-jarige Twent onttroonde Quentin Lafargue, die derde werd. Het zilver was voor de Duitser Joachim Eilers.

De Fransman Lafargue (die naast EK-goud ook EK-brons, WK-brons en WK-zilver bezit) had in de kwalificatie de snelste tijd gereden, Hoogland de tweede.

In die finale ging Hoogland als een raket van start, waardoor hij al snel beduidend sneller was dan de nummers één en twee van dat moment, de Duitsers Joachim Eilers en Eric Engler.

Europees kampioen Hoogland: eigenlijk kan ik dit helemaal niet

Op de finish bleek hij nog net 0,033 sneller dan Eilers, waarna ook Lafargue zijn tanden stukbeet op Hooglands tijd.

Het is de derde medaille op de EK voor de 24-jarige baanrenner uit Nijverdal. Gisteren won hij zilver op de sprint en donderdag veroverde hij op de teamsprint brons.

Het goud op de kilometer tijdrit dankte Hoogland aan zijn ongelooflijk sterke start. "Ik wist dat ik daarvan moest hebben. Daarna gaat het eigenlijk alleen maar bergafwaarts en moet ik volhouden. Dat is de enige manier waarop ik dit kan doen."

Want eigenlijk is hij helemaal geen "kilometer-man", aldus de Europees kampioen. "Ik kan het niet, vind ik. Ik heb gewoon heel erg veel geluk dat ik zoveel talent voor de start heb en daar zoveel meer dan de rest kan geven."

Hoogland was zo diep gegaan, dat hij na zijn race niet meer kon blijven staan. "Mijn benen werkten niet meer. Ik voelde me verlamd en machteloos. Ik had geen idee wat ik moest doen."

"Het is niet voor te stellen dat zo'n grote vent niet meer kan staan. Dat verbaasde me zelf ook wel. Ik hoorde de mecanicien en de verzorger zeggen dat ik Europees kampioen was, maar ik zat nog zo stuk dat me dat toen nog niet interesseerde."

Eenmaal gehuld in de kampioenstrui en met de gouden medaille hangend aan zijn nek genoot hij zichtbaar wel. "De pijn vergeet je wel weer en dan blijft vooral een ongelooflijk trots gevoel over."

Dion Beukeboom kwam in de kwalificatie van de achtervolging niet verder dan de negende tijd. Met 4.20,594 gaf hij 6,024 toe op de nummer één, Ivo Oliveira.

Jan-Willem van Schip werd op de puntenkoers twaalfde. Hij was na een derde van de wedstrijd even solo weg en won de vijfde sprint, maar kon niet mengen in de strijd om de medailles.

De titel ging naar Alan Banaszek. De pas 19-jarige Pool, Europees kampioen op de weg in 2015, reed op overtuigende wijze naar de overwinning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl