De resultaten van het onderzoek werden bekendgemaakt op een persconferentie
NOS NieuwsAangepast

Dood Chileense dichter Neruda blijft raadsel

Nieuw onderzoek naar het overlijden van de vermaarde Chileense dichter Pablo Neruda, in 1973, heeft geen uitsluitsel gegeven over de doodsoorzaak. Wel is duidelijk geworden dat hij niet is overleden aan de gevolgen van kanker, wat destijds wel de lezing was van de Chileense autoriteiten.

Neruda, die in 1971 de Nobelprijs voor de Literatuur won, overleed op 69-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Santiago. Daar werd hij behandeld aan prostaatkanker. Volgens de Chileense regering was die ziekte ook de doodsoorzaak, maar geruchten dat hij was vermoord door het regime van de nieuwe dictator Pinochet verdwenen nooit. Zo beweerde zijn chauffeur dat Neruda was vergiftigd.

Op verzoek van de nabestaanden en de chauffeur werden Neruda's resten in 2013 opgegraven. Sporen van vergif werden toen niet aangetroffen. Daarop werd het onderzoek naar Neruda's dood uitgebreid.

Volgens de onderzoekers is nu vast komen te staan dat de doodsoorzaak in de overlijdensakte niet klopt. Neruda had wel prostaatkanker, maar die was allerminst levensbedreigend.

Waaraan de dichter dan wel is overleden, is volgens de onderzoekers onduidelijk. Niet uitgesloten wordt dat "een derde partij" bij zijn dood betrokken was, maar om dat te bevestigen is nog meer onderzoek nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl