President Allende van Chili heeft inderdaad in 1973 zelfmoord gepleegd met een geweer. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van zijn stoffelijke resten. De dochter van zijn neef, senator Isabel Allende, heeft dat bekendgemaakt.

"De conclusie is dezelfde die de familie al had getrokken", stelde Allende. "Op 11 september 1973 heeft hij onder zware omstandigheden besloten zijn eigen leven te nemen in plaats van vernederd te worden."

Het blijkt dat Allende een automatisch geweer tussen zijn benen heeft geklemd, de loop onder zijn kin zette en heeft afgevuurd. Hij moet onmiddellijk dood zijn geweest.

Staatsgreep

De linkse regering van Salvador Allende werd in 1973 omvergeworpen tijdens een militaire coup, onder leiding van generaal Pinochet.

Lijfwachten meldden indertijd al dat Allende zelfmoord pleegde in het presidentieel paleis op het moment dat opstandige troepen binnenvielen.

Allende had eerder gezworen niet in de handen van Pinochet te zullen vallen.

Geruchten

Er bleven echter twijfels over de doodsoorzaak, omdat het geweer - een cadeau van Fidel Castro - en de kogels nooit werden gevonden. Ook kreeg de familie het lichaam van Allende niet te zien.

Daardoor bleven er geruchten dat Allende door Pinochets soldaten was geëxecuteerd of dat de zelfmoord was mislukt en afgemaakt door een lijfwacht. Twee eerdere onderzoeken brachten geen duidelijkheid, daarom werd het lichaam in mei opgegraven voor het onderzoek.

Het lichaam van Allende lag tijdens de Chileense dictatuur begraven in een anoniem graf. Toen de democratie was hersteld in 1990, werd hij alsnog begraven in de hoofdstad Santiago.

STER reclame