Minister Koenders brengt in 2016 een bezoek aan de Nederlandse militairen in Mali
NOS NieuwsAangepast

Koenders tegen opvolger: blijf ook mensenrechten agenderen

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken moet mensenrechten blijven bewaken. Dat vindt de vertrekkende minister Bert Koenders.

"Mensenrechten stonden bij mij in het hart van het beleid", zegt Koenders in radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Maar niet als iets zachts of idealistisch. Ik geloof dat je mensenrechten heel serieus moet nemen als je een realistisch buitenlandbeleid wilt hebben in deze tijd van terreur en aanvallen op democratie en recht."

Halbe Zijlstra (VVD) volgt Koenders op in het volgende kabinet. In 2015 sprak hij zich in de Volkskrant uit voor een 'realistisch beleid' om de vluchtelingenstroom in te dammen en samenwerkingen met 'stabiele' regimes in het Midden-Oosten.

Je moet positie en stelling durven innemen.

Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken

Koenders ziet de groeiende autoritaire tendensen in sommige landen met lede ogen aan. Hij is niet helemaal tegen een dialoog met dictators of discutabele regimes: "Als er zoveel conflict in de wereld is, betekent het niet dat je niet met bepaalde mensen moet spreken. Dat heb ik ook nooit gevonden. Maar je moet er wel positie en stelling in durven nemen, want waarom heb je anders een buitenlandbeleid? Je staat toch ergens voor?"

Tegen zijn opvolger wil Koenders daarom zeggen: "Houd vast aan een beleid dat vanuit Nederlandse belangen ook de mensenrechten agendeert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl