Acteurs van Penoza reanimeren
NOS NieuwsAangepast

Martelscène met cast Penoza moet aanzetten tot leren reanimeren

Het is iets wat op het to-do-lijstje van veel mensen staat: leren reanimeren. Toch blijkt uit recent onderzoek van het Rode Kruis dat bijna driekwart van de Nederlanders niet weet wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt. Ook weten veel mensen niet hoe een AED (Automatische Externe Defibrillator) werkt.

"Het is soms een ingewikkelde boodschap om mensen ervoor te interesseren", zegt Belinda van der Gaag van het Rode Kruis. "Dus blijft het vaak op dat lijstje staan, zonder dat er actie wordt ondernomen."

En daarom komt het Rode Kruis met een opmerkelijk filmpje om mensen te leren reanimeren. Het filmpje is opgenomen in samenwerking met de cast en crew van de hitserie Penoza. In de video is te zien hoe hoofdrolspelers Monic Hendrickx (Carmen) en Loek Peters (Berry) een van hun slachtoffers moeten reanimeren als hij plotseling een hartstilstand krijgt.

Aan het eind van het filmpje verschijnt ook acteur en ambassadeur van het Rode Kruis Eric Corton, die ook in Penoza speelde. Zijn karakter John werd in de serie doodgeschoten. "Door reanimatie én het gebruik van een AED binnen 6 minuten kan de overlevingskans vergroot worden tot wel 50 procent", legt hij uit in de video.

Het Rode Kruis hoopt dat mensen na het onorthodoxe filmpje gemotiveerd zijn om een reanimatiecursus te volgen. "We merken dat veel mensen pas de stap zetten om een cursus te volgen als ze in een situatie terecht zijn gekomen waarbij ze niet weten wat ze moesten doen", zegt van der Gaag.

En dat is zonde, vindt ze. "Nog altijd sterven er iedere dag 35 mensen in Nederland aan een hartstilstand. Iedereen kan leren reanimeren en ook kan iedereen leren omgaan met een AED. Snel handelen bij een hartstilstand kan echt het verschil maken tussen leven en dood."

Engelse variant

De video van het Rode Kruis is geïnspireerd op een filmpje van de Britse Hartstichting. In dat filmpje legt acteur en oud-voetballer Vinnie Jones uit hoe je moet reanimeren.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het Rode Kruis is zich ervan bewust dat niet iedereen het filmpje kan waarderen. Op de Facebookpagina van het Rode Kruis zijn ook kritische reacties te lezen. Zo vraagt iemand zich af waarom er in het filmpje geen aandacht wordt besteed aan beademing tijdens de reanimatie, terwijl dat een essentieel onderdeel is. Anderen vinden het gebruik van geweld misplaatst.

Toch vindt het Rode Kruis de boodschap van het filmpje belangrijk genoeg om er daarom op deze manier aandacht aan te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl