Jantiene en Jordi met hun zoontje Izaak
NOS NieuwsAangepast

'De Spaanse politie kan hier zomaar binnenvallen'

Haar man is 'alleen maar' de woordvoerder van een Catalaanse partij die voorstander is van de onafhankelijkheid, maar toch is Jantiene Slabbekoorn bang. Bang dat de politie hun huis zal binnenvallen en haar echtgenoot Jordi Bacardit zal oppakken. "Ze hebben eerder ambtenaren opgepakt, dus waarom niet", zegt Slabbekoorn tegen verslaggever Eva Wiessing. "Het kan iedereen overkomen, dat is wat het zo onzeker maakt."

De Nederlandse Slabbekoorn en de Catalaans-Spaanse Bacardit leerden elkaar in Brussel kennen. Ze gingen in Barcelona wonen, kregen drie maanden geleden een kindje. Sinds kort wonen ze in Santa Maria de Palautordera, een plaatsje op zo'n vijftig kilometer van Barcelona. Bacardit reist iedere dag met de trein naar zijn werk in het Catalaanse parlement.

Het paar maakt zich grote zorgen over de aankondiging van de Spaanse regering van vandaag dat door het inroepen van artikel 155 van de Spaanse grondwet een eind wordt gemaakt aan het Catalaanse zelfbestuur.

Jordi en Jantiene maken zich zorgen om hun veiligheid

Zelfs als Spanje met geweld ingrijpt en voorvechters van de onafhankelijkheid oppakt zal dat de beweging volgens Bacardit niet stoppen. "Ze kunnen echt niet overal mannetjes neerzetten. We zijn niet met honderden, maar met duizenden, miljoenen." Het gaat hem om het verdedigen van de democratie. "Dat meer nog dan de onafhankelijkheid. De wil van het volk wordt door Spanje met voeten getreden."

Catalaanse vrienden sturen Slabbekoorn whatsappjes om te vragen of het goed met haar gaat. "Dat is toch niet normaal, dat geeft wel aan hoe de situatie hier is."

Van Nederland had ze meer steun verwacht. "Nederland is net als Catalonië klein, het land zou toch meer gevoel moeten laten zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl