Catalaanse regiopresident Carles Puidgemont
NOS NieuwsAangepast

Spanje staat voor historische krachtmeting

In Spanje verloopt vanochtend om 10.00 uur het ultimatum dat de Spaanse regering aan de deelstaat Catalonië heeft gesteld. De Catalaanse leider Puigdemont moet uiterlijk op dat tijdstip duidelijk maken of hij gehoor geeft aan de eis van de Spaanse regering dat Catalonië het streven naar onafhankelijkheid opgeeft.

De eerste deadline over hetzelfde onderwerp verliep maandag, toen Puigdemont niet de door Madrid gewenste duidelijkheid gaf. Het ultimatum werd toen met de wettelijke termijn van drie dagen verlengd.

Als de Catalanen vasthouden aan onafhankelijkheid, kan premier Rajoy artikel 155 van de grondwet in werking stellen. Dat geeft hem de bevoegdheid Puigdemont af te zetten, het bestuur in Catalonië over te nemen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Die maatregel kan op zijn vroegst begin volgende week genomen worden, omdat goedkeuring is vereist in de Spaanse senaat, waar de regeringspartij Partido Popular de absolute meerderheid heeft. Artikel 155 uit de Spaanse grondwet van 1977 is nooit eerder in stelling gebracht.

Dreigement

De Catalaanse regeringswoordvoerder Turull zei gisteravond dat Catalonië blijft bij het aanbod van onderhandelingen met Madrid, maar dat dat aanbod niet geldt als het streven naar onafhankelijkheid moet worden opgegeven. Hij dreigde ook dat Puigdemont direct de onafhankelijkheid zal uitroepen als Spanje artikel 155 in werking stelt.

Verwacht wordt Madrid een bewindvoerder boven Puigdemont zal aanstellen om nieuwe verkiezingen in Catalonië voor te bereiden. De deelstaatregering zal zo'n maatregel zo goed als zeker niet accepteren.

Op 1 oktober hield Catalonië een referendum met de vraag of de kiezers voor afscheiding van Spanje zijn. Ruim 42 procent van de Catalanen ging naar het stembureau en daarvan stemde 90 procent voor onafhankelijkheid. Het referendum is door de Spaanse rechter illegaal verklaard.

In Barcelona demonstreerden gisteren 2000 mensen tegen de onafhankelijkheid van Catalonië. Dinsdag gingen in de stad 200.000 mensen de straat op om de vrijlating van twee Catalaanse onafhankelijkheidsactivisten te eisen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl