Akkoord Leiden met erven Jan Wolkers over nalatenschap

Aangepast
ANP

De nalatenschap van beeldend kunstenaar en schrijver Jan Wolkers komt waarschijnlijk terecht in Leiden. De universiteit en museum De Lakenhal in Leiden willen het werk van Wolkers ter gelegenheid van zijn sterfdag aankopen. Donderdag is het tien jaar geleden dat Wolkers overleed.

Hiermee gaat een oude wens van Wolkers en zijn vrouw Karina in vervulling, zegt Karina Wolkers: "Leiden is de stad waar Jan Wolkers als kunstenaar geboren is. Het spreekt vanzelf dat de tekeningen schilderijen, beelden, manuscripten die hij in 65 jaar gemaakt heeft weer terugkeren naar Leiden. Daarmee is de cirkel van zijn kunstenaarsleven voltooid."

Nalatenschap

De nalatenschap omvat een selectie van achttien beeldende werken, maar ook brieven, dagboeken, familiefoto's en aantekeningen. Ook zijn er tientallen tekeningen, waaronder alle vroege zelfportretten, en aquarellen. "De werken laten zien hoe zijn ontwikkeling als beeldend kunstenaar is verlopen", zei Lakenhal-directeur Meta Knol in het NOS Radio 1 Journaal.

Met de aankoop blijft het werk van Wolkers beschikbaar voor tentoonstellingen, onderwijs en onderzoek. Er zal een jaar worden uitgetrokken om het geld daarvoor bijeen te krijgen. Ook de gemeente Leiden heeft beloofd een duit in het zakje te doen. Er zijn geen mededelingen gedaan over het bedrag dat met de aankoop gemoeid is. Een deel van de nalatenschap zal worden geschonken.

STER Reclame