Een Amerikaanse wolf
NOS NieuwsAangepast

Jan Wolkers Prijs voor boek over wolven en mensen

Dik van der Meulen heeft de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek gekregen voor De kinderen van de nacht, over wolven en mensen.

Karina Wolkers, de weduwe van schrijver, kunstenaar en natuurliefhebber Jan Wolkers, reikte de prijs uit. Van der Meulen kreeg een bedrag van 5000 euro en een tekening van een wolf van Siegfried Woldhek. In de pupil van de wolf wordt de schrijver weerspiegeld.

De jury noemt de biografie van de wolf goed gedocumenteerd, "in uiterst leesbare stijl, luchtig, persoonlijk en met humor". De lezer krijgt inzicht in het dier en in de mens. Van der Meulen werpt nieuw licht op onze verhouding met het raadselachtige roofdier. "Het is niet alleen een rijke geschiedschrijving, het biedt ook stof tot nadenken." Ook spreekt de jury van een grootse prestatie.

De schrijver zegt dat hij vooral gedreven werd door de fascinatie van de mens voor de wolf. "Langzamerhand krijg je de indruk: we lijken op elkaar, wolven en mensen. Sociale dieren, intelligente dieren zijn we."

Van der Meulen schreef eerder bekroonde biografieën van Multatuli en Koning Willem III.

De winnaar werd bekendgemaakt in een speciale uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in kasteel Oud-Poelgeest in Oegstgeest, dat een belangrijke rol heeft in het werk van Jan Wolkers.

Oeuvreprijs

De prijs is voor de vijfde keer uitgereikt. Komende donderdag is het tien jaar geleden dat Wolkers overleed. Ter gelegenheid daarvan is er dit jaar een extra prijs, de Jan Wolkers Oeuvreprijs. Koos van Zomeren krijgt deze prijs omdat in zijn werk de liefde voor de natuur een belangrijk thema is.

Onlangs verscheen de bijna 900 pagina's dikke bundel Alle Vogels, waarin Van Zomeren alles wat hij van 1977 tot 2014 over vogels schreef heeft gebundeld. Het is geïllustreerd met penseeltekeningen van Erik van Ommen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl