Politie maakt de schade op na de explosie bij het politiebureau AFP

Bij een politiebureau in het zuiden van Zweden is vannacht een zware explosie geweest. De ingang van het politiebureau is opgeblazen. Het gebouw is zwaar beschadigd en ramen van gebouwen in de omgeving zijn gesprongen. Er zijn geen gewonden en de oorzaak van de explosie is onbekend.

Er wordt niet uitgegaan van een terroristische daad, maar Dan Eliasson, de hoogste politiechef van Zweden, noemt de explosie wel een aanval op zowel de politie als de samenleving. Op Facebook schrijft de politie dat de aanval hoog wordt opgenomen en dat ze zich niet laat intimideren.

De explosie vond plaats in Helsingborg, een havenstad vlak bij Denemarken.

De politie vermoedt dat dit het werk is van een criminele bende, zegt correspondent Rolien Creton. "Ze doen al langer strafrechtelijk onderzoek naar bepaalde bendeleden. De politie denkt dat ze op deze manier het onderzoek willen verstoren."

Zweden heeft al langer last van criminele bendes. In het zuiden van het land, in Malmö, zijn verschillende probleemwijken met migranten, bendes en veel criminaliteit. "Er is een aantal migrantenwijken waar de politie veel moeite heeft om orde te houden", zegt Creton. "Dat aantal is de afgelopen twee jaar toegenomen. Politiemensen worden daar bekogeld met stenen en molotovcocktails."

Vrijdag berichtte de NOS nog over een wijk waar de politie zich nauwelijks durft te vertonen.

STER reclame