Clyde van Putten Facebook

Politicus Clyde van Putten op Sint-Eustatius heeft zijn excuses aangeboden voor de eerdere doodsbedreigingen die hij deed aan het adres van Nederlandse militairen.

Op de lokale radio zei Van Putten dat zijn eerdere opmerkingen verwerpelijk waren en dat hij niet wilde oproepen tot geweld. Wel vindt hij dat de opmerkingen uit zijn context zijn gehaald en door mensen "met een politieke agenda" zijn gebruikt om hem zwart te maken.

Verantwoordelijkheid

Eilandsraadslid Van Putten zei tijdens een bijeenkomst vorige week dat als er Nederlandse militairen naar Sint-Eustatius gestuurd worden, ze gedood en op straat verbrand zouden worden.

Minister Plasterk van Koninkrijksrelaties deed aangifte tegen de politicus en noemde de uitspraken "volstrekt onacceptabel". Van Putten zei dat hij de verantwoordelijkheid voor zijn uitspraken zal nemen als hij voor de rechter moet verschijnen.

De politicus strijdt al langer voor meer autonomie van Sint-Eustatius, dat een bijzondere gemeente van Nederland is. Hij is van plan dat te blijven doen en wil niet aftreden vanwege zijn opmerkingen over Nederlandse militairen.

STER reclame