Plasterk en koning Willem-Alexander tijdens een bezoek aan Sint-Eustatius ANP

Minister Plasterk van Koninkrijkszaken heeft aangifte gedaan tegen een lid van de eilandsraad van Sint-Eustatius. Tijdens een bijeenkomst afgelopen maandag zei Clyde van Putten dat als er Nederlandse militairen naar Sint-Eustatius gestuurd worden, ze gedood en op straat verbrand zouden worden.

"Die is helemaal gek geworden, er wordt aangifte gedaan", zei minister Plasterk in een reactie vandaag. "Deze uitspraken zijn volstrekt onacceptabel."

Sint-Eustatius is een bijzondere Nederlandse gemeente en onderdeel van het koninkrijk. Clyde van Putten is fel tegen die status en wil meer autonomie voor het eiland. Hij is leider van de PLP, de Progressive Labour Party en voert de regeringscoalitie aan in de eilandsraad van Sint-Eustatius.

Begin dit jaar diende Van Putten een officieel protest in bij premier Rutte tegen de Nederlandse bemoeienis met het eiland. Dat leverde niets op. Van Putten is nu van plan naar het internationaal gerechtshof in Den Haag te stappen om onafhankelijkheid voor Sint-Eustatius via de rechter af te dwingen.

Irma

Nederland stuurde vorige maand militairen naar Sint-Eustatius, Saba en Sint-Maarten na het langstrekken van orkaan Irma.

Op dit moment zijn er nauwelijks nog Nederlandse militairen op de eilanden Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. Wel liggen er nog drie Nederlandse marineschepen in de buurt, de Zeeland, de Pelikaan en de Karel Doorman. Met helikopters worden voorraden naar de eilanden gebracht. Die keren direct daarna weer terug naar hun schepen.

STER reclame