NOS NieuwsAangepast

CDA-jongeren willen basisbeurs alsnog terug

De jongerenorganisatie van het CDA gaat op het congres van de partij, op 4 november, voorstellen om de basisbeurs terug te brengen. In het regeerakkoord van het komende kabinet staat dat het leenstelsel blijft bestaan.

Het CDJA vindt dat het leenstelsel de drempel om te gaan studeren vergroot. Het vindt het een grote teleurstelling dat terugkeer van de basisbeurs het akkoord van CDA, VVD, D66 en ChristenUnie niet heeft gehaald.

Collegegeld omlaag

Het CDA is voor terugkeer van de basisbeurs, maar heeft op dit punt moeten inleveren tijdens de formatieonderhandelingen. Wel hebben de vier partijen als verzachtende maatregel afgesproken dat het collegegeld in het eerste studiejaar wordt verlaagd.

De studentenorganisaties ISO en LSVb steunen het voorstel van het CDJA. Dat geldt ook voor het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Ze hopen dat het CDA na het partijcongres opnieuw met de coalitiepartners over de basisbeurs wil gaan praten.

Hoge kosten

Het is de vraag of het voorstel van de CDA-jongeren het gaat halen. Van de coalitiepartijen zijn alleen CDA en ChristenUnie tegen het leenstelsel. Herinvoering van de basisbeurs kost naar schatting 800 tot 900 miljoen euro per jaar.

De formatieonderhandelingen hadden een recordlengte van 209 dagen. Precies een week geleden werd het regeerakkoord gepresenteerd.

Formateur Rutte is nu zijn nieuwe kabinet aan het samenstellen. Dat staat naar verwachting op 26 oktober op het bordes van paleis Noordeinde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl