1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

CDA: drempel leenstelsel te hoog, basisbeurs moet terug

Het CDA wil dat alle bachelorstudenten weer een basisbeurs krijgen. De partij schrijft in het verkiezingsprogramma, dat morgen wordt gepresenteerd, dat het leenstelsel een te hoge drempel opwerpt om te gaan studeren.

De kosten voor de herinvoering van de basisbeurs, moeten worden gedekt door de afschaffing van de ov-kaart voor studenten. Daarvoor in de plaats moet een trajectkaart komen, die alleen het reizen tussen woon- en studieplaats vergoedt.

Kamerlid Rog zegt dat het aantal eerstejaarsstudenten met 20 procent is gedaald sinds de invoering van het leenstelsel vorig jaar. Hij zegt daar enorm van te zijn geschrokken. "Want werkgevers stellen tegenwoordig steeds hogere eisen aan de opleiding van werkzoekenden. En juist degenen voor wie het niet vanzelfsprekend is om te gaan studeren, haken nu af. "

Boeggolf

Minister Bussemaker zegt steeds dat het om "een boeggolfeffect" gaat. In de jaren voor de invoering van het leenstelsel, meldden zich meer eerstejaars omdat ze nog wilden profiteren van de basisbeurs. En meteen na de invoering meldden zich minder studenten. Zij gaat ervan uit dat het effect op de langere termijn weer afneemt.

Rog zegt dat het boeggolfeffect maar 2,8 procent van de dalende instroom verklaart. Het overgrote deel haakt volgens hem af uit angst om een lening aan te gaan.

Voor studenten die na hun bachelor- nog een (universitaire) masterstudie willen doen, kan het leenstelsel wat het CDA betreft blijven bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl