Een brandweerman bestrijdt het vuur in de buurt van de Californische plaats Santa Rosa
NOS Nieuws

Brandweer krijgt steeds meer grip op natuurbranden Californië

Langzamerhand krijgt de brandweer in Californië de natuurbranden beter onder controle. De branden woeden al een week ten noorden van San Francisco. Van de 100.000 geëvacueerde bewoners kunnen er inmiddels weer tienduizenden terug naar huis.

De weersverwachting in het gebied is gunstig voor de bestrijding van de brand. Er is regen onderweg, al blijft het waarschijnlijk beperkt tot een halve centimeter neerslag. Toch denken deskundigen dat het al genoeg is om de verspreiding van het vuur tegen te gaan. Nog altijd zijn zo'n 11.000 brandweerlieden bezig vijftien brandhaarden te bestrijden, die tientallen kilometers van elkaar liggen.

Dodelijkste

De natuurbranden in het noorden van Californië gaan met ruim 40 doden de boeken in als de dodelijkste ooit in de Amerikaanse staat. Maandag overleed voor het eerst tijdens deze brandenserie een medewerker van de brandweer. Een vrachtwagenchauffeur verongelukte met zijn truck vol water in de buurt van een van de brandhaarden. Waardoor dat kon gebeuren, wordt nog onderzocht.

Er staan nog zo'n honderd mensen op lijsten van vermiste personen, al sluiten de autoriteiten niet uit dat sommige vermisten er dubbel op staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl