Ophelia teistert de kust van Lahinch Village in Ierland
NOS NieuwsAangepast

Drie doden door orkaan in Ierland, honderdduizenden zonder stroom

In Ierland zijn drie mensen omgekomen door de orkaan Ophelia. De orkaan bereikte rond de middag de zuidkust van het land. Bomen en elektriciteitsmasten sloegen om en aan de kust ontstonden golven van tien meter hoog, bij windstoten van 180 kilometer per uur. De orkaan zwakte later af tot een tropische storm.

Ruim 360.000 huizen en bedrijven zitten zonder stroom en verwacht wordt dat daar tegen middernacht nog eens 100.000 panden bij zijn gekomen.

Ophelia komt aan land in Ierland

Twee mensen kwamen om toen bij afzonderlijke incidenten een boom op hun auto terechtkwam. Een man van in de 30 kwam om het leven toen hij met een kettingzaag een omgevallen boom in stukken wilde zagen.

In de hoofdstad Dublin aan de oostkust is de kracht van de orkaan afgenomen. De toestand elders in het land is nog gevaarlijk.

Premier Varadkar raadt de bevolking aan binnen te blijven. De minister van Verkeer zei dat het levensgevaarlijk is om de weg op te gaan.

De Ierse meteorologische dienst waarschuwt voor levensgevaarlijke situaties en roept mensen op om binnen te blijven. Het dreigt de zwaarste storm te worden die Ierland de afgelopen vijftig jaar heeft getroffen.

De autoriteiten hadden al rekening gehouden met de komst van Ophelia. Veel scholen zijn uit voorzorg gesloten, rechtszaken zijn uitgesteld en veerdiensten liggen stil. Op de luchthaven van Dublin zijn 130 vluchten geschrapt.

Azoren

Dat Europa wordt getroffen door een orkaan is vrij uitzonderlijk. Ophelia ontstond bij de Azoren op de Atlantische Oceaan en bewoog zich daarna niet westwaarts maar in noordoostelijke richting. Zaterdag was Ophelia nog van categorie 3, maar inmiddels is de orkaan afgezwakt tot categorie 1 en hij zal de komende tijd verder in kracht afnemen.

Ook delen van Noord-Ierland, Wales en Schotland dreigen te worden getroffen door harde wind. In meerdere gebieden gelden waarschuwingen voor overstromingen.

In Londen waren de gevolgen van de orkaan ook te merken, zij het op een bijzondere manier. Geen overlast, maar een gelige lucht. Dit kwam door fijn zand uit de Sahara en rook van bosbranden uit Zuid-Europa die door Ophelia naar de Londense lucht werden gebracht.

Lucht boven Londen kleurt gelig door Ophelia

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl