EPA

Ierland bereidt zich voor op de komst van orkaan Ophelia, die het land morgen bereikt. Scholen zijn gesloten, rechtszaken zijn uitgesteld en veerdiensten zijn in verschillende delen van het land stilgelegd.

Volgens het Ierse ministerie van Onderwijs zijn de scholen dicht in alle acht bestuursregio's waarvoor code rood is afgegeven. Voor de rest van het land geldt nu nog code geel, maar de Ierse weerdienst zegt dat die waarschuwing morgen mogelijk wordt uitgebreid naar heel Ierland.

Volgens de Ierse krant Independent staat ook het leger klaar voor assistentie bij overstromingen of stormschade. Ook worden fietsers en motorrijders geadviseerd niet de weg op te gaan. Reizigers naar Ierland moeten de vluchtinformatie goed in de gaten houden, lieten de luchthavens van Dublin weten. Het vliegveld van Cork verwacht vertragingen. KLM zegt dat het voor morgen zes vluchten naar Ierland heeft geschrapt.

Ophelia is vandaag in kracht afgezwakt, van de tweede naar de eerste categorie op een schaal van vijf. Toch kan de orkaan morgen nog leiden tot windsnelheden van 130 kilometer per uur boven Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

In Nederland zorgt Ophelia juist voor heel mooi weer: warme lucht van de subtropen wordt door de orkaan richting ons deel van Europa gebracht. Voor morgen verwacht Weerplaza temperaturen van 22 tot lokaal 26 graden.

De huidige locatie van Ophelia

STER reclame