In 2012 waren in Innsbruck de Jeugd Olympische Spelen
NOS SportAangepast

Referendum houdt Spelen 2026 uit 'droomstad' Innsbruck

Innsbruck was de gedroomde gastheer van de Winterspelen van 2026, maar het Oostenrijkse wintersportoord gaat zich niet kandidaat stellen omdat uit een referendum in de provincie Tirol is gebleken dat de bevolking daartegen is.

Van alle stemmers wil 53,35 procent dat er geen Spelen naar Innsbruck komen. "En dan gaan we het niet doen", zegt gouverneur Günther Platter. "Ook al ben ik ervan overtuigd dat ons bid een kans was geweest voor de olympische beweging."

53,35 procent van de stemmers in Tirol is tegen de komst van de Winterspelen

Het organiseren van Olympische Spelen kost steeds meer geld en om die reden staan landen niet meer te springen om gastheer te zijn. Boedapest, Hamburg en Rome trokken zich al terug voor de Spelen van 2024 en Stockholm, Lviv, Krakau en Oslo deden dat voor de Winterspelen van 2022.

Bescheiden budget van 1,17 miljard

Innsbruck had de Spelen voor 1,17 miljard euro willen organiseren. Dat is een bescheiden budget voor 's werelds bekendste wintersportevenement. Innsbruck had geen aanpassingen gedaan aan zijn infrastructuur en de sporten en sporters verdeeld over bestaande locaties, zodat er ook geen olympisch dorp gebouwd hoefde te worden.

Toch had de bevolking geen trek in de Winterspelen. "Dit was het moment, heel teleurstellend", Peter Mennel, voorzitter van het Oostenrijkse Olympisch Comité.

In 2012 waren in Innsbruck de Jeugd Olympische Spelen

De volgende twee Winterspelen zijn in Azië (Pyeongchang en Peking) en daarom zoekt het IOC een traditioneel wintersportland voor de Spelen van 2026. Innsbruck was in 1964 en 1976 ook al gastheer en daarom op papier een droomkandidaat.

Twee kandidaten die serieuze interesse hebben getoond voor de Spelen van 2026 zijn Sion (Zwitserland) en Calgary (Canada). Almaty (Kazachstan), Sapporo (Japan) en Erzurum (Turkije) zouden ook geïnteresseerd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl