Een van de twee tijgers op een foto uit juli
NOS NieuwsAangepast

Verzwakte 'oorlogstijgers' uit Syrië maandag naar Friese opvang

Twee tijgers uit een verlaten dierentuin in het Syrische Aleppo komen maandag aan in een Friese roofdierenopvang. Soltan en Sayida krijgen in het Friese Nijeberkoop speciale zorg, die ze nodig hebben om aan te sterken.

De Nederlandse verzorger Juno van Zon (25) werkt voor de opvang in Nijeberkoop. Hij hielp mee met het redden van de tijgers die onder slechte omstandigheden in de Magic World Zoo in Aleppo zaten. De dieren waren getraumatiseerd door zes jaar bombardementen, honger en geweld.

Syrische tijgers Sayida en Soltan komen naar Nederland

"Beide tijgers zijn mensenschuw en erg gestresst. Ook zijn ze fysiek zwak", vertelt Van Zon vanuit Jordanië waar de dieren nu zijn. "Hun vacht glanst niet meer en ze hebben neurologische problemen. Dat komt waarschijnlijk door de slechte behandeling en ondervoeding." Daarnaast hebben de tijgers nog een aantal andere medische klachten, die nog onderzocht moeten worden.

Omdat de dieren zo zwak waren, werden ze eerst naar Jordanië gebracht om aan te sterken. Maandag maken ze de overtocht naar Nederland. "Het is heel belangrijk dat Soltan en Sayida naar Nederland komen", vindt Van Zon. "Hier kunnen we de tijgers de zorg bieden die ze nodig hebben, zowel fysiek en mentaal." In het Felida Big Cat Centre in Friesland zitten nog vijf andere tijgers.

Leeuwen, hyena's en beren

Naast Soltan en Sayida werden nog elf andere dieren gered uit de Syrische dierentuin, waaronder leeuwen, hyena's en beren. Four Paws, een organisatie die mishandelde dierentuindieren redt, kreeg toestemming van de eigenaar om de dieren te evacueren. De eigenaar zelf had het land al verlaten na het uitbreken van de oorlog.

Verwacht wordt dat de tijgers in de middag aankomen op Schiphol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl