VVV Den Haag

Had je het gisteren nog niet gedaan, dan mag je nu echt je zomerkleding uit de kast halen. Het wordt vandaag en morgen ongekend warm voor deze tijd van het jaar. Volgens Weerplaza is de kans groot dat er een weerrecord gaat sneuvelen.

Waarschijnlijk gebeurt dat morgen, want in het zuidoosten van Nederland kan het dan 25 of 26 graden worden. Is dat inderdaad het geval, dan wordt het record van 16 oktober 1949 verbroken. Het kwik kwam toen in Maastricht tot 24,2 graden.

Weerplaza denkt zelfs dat het morgen op alle 32 meetpunten in ons land warmer zal worden dan 68 jaar geleden. "De maandag wordt dus een heel bijzondere dag", schrijft het weerbureau.

Het warmterecord van 15 oktober dateert uit 1990, toen het in Eindhoven 24,9 graden werd. "Heel misschien weten we dat vandaag te halen, maar waarschijnlijk lukt het net niet." De verwachting is dat het vandaag tussen de 20 en 24 graden wordt.

Dat het zo warm wordt, komt door een samenspel tussen de tropische orkaan Ophelia en een hogedrukgebied boven Europa. Dat zorgt ervoor dat er warme lucht van de substropen naar ons deel van Europa stroomt.

Ophelia is op dit moment een orkaan van de derde categorie. De gemiddelde windsnelheid rond het oog wordt geschat op 185 kilometer per uur. De orkaan komt naar verwachting morgenochtend aan land in Ierland. Ook het westen van Engeland, Noord-Ierland en delen van Schotland zullen hinder ondervinden van de orkaan.

STER reclame