NASA

Orkaan Ophelia, die richting Ierland trekt, is uitgegroeid tot een orkaan van de derde categorie op een schaal van vijf. Dat meldt het Amerikaanse National Hurricane Center.

Ophelia ligt nu nog tussen de Azoren en de Canarische Eilanden, maar trekt de komende dagen richting Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Naar verwachting komt Ophelia daar maandag aan land, mogelijk als orkaan maar dat is nog niet zeker.

De Ierse meteorologische dienst heeft code rood afgegeven voor het westen van Ierland. Er worden windstoten van meer dan 130 kilometer per uur verwacht, met kans op overstromingen en verwoestingen. In de rest van het land is code oranje van kracht. Ook daar kunnen zware windstoten voorkomen.

Ook de Britse weerdienst waarschuwt voor harde wind in Noord-Ierland, Schotland en het noorden van Engeland.

De huidige locatie van Ophelia

Ierland bereidt zich ondertussen voor op de komst van Ophelia. De orkaan kan nog in kracht afnemen doordat die in aanraking komt met koeler zeewater.

Schoolbussen in een deel van het land rijden maandag niet, meldt de Ierse publieke omroep RTÉ. Daardoor kunnen tienduizenden kinderen niet naar school.

Volgens de busmaatschappij is het niet verantwoord om de kinderen naar de bushalte te laten lopen met de harde wind. "Dat risico willen we niet nemen."

De verwachte koers van Ophelia NOAA

Een orkaan richting Europa is zeldzaam, legt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke uit. "Orkanen ontstaan altijd in zeeën waar het zo'n 27 graden is. Meestal worden die met passaatwinden uit het noordoosten richting de VS en het Caribisch gebied gevoerd."

Maar met deze orkaan is iets anders aan de hand. "Deze ontstond precies op de plek waar hij door de straalstroom wordt meegenomen naar het westen. En daardoor komt de orkaan uiteindelijk in onze streek aan."

Als de orkaan maandag aan land komt in Ierland en het Verenigd Koninkrijk, is dat precies dertig jaar na 'de Grote Storm' van 1987. Daarbij kwamen 20 Britten om het leven en werden 15 miljoen bomen omvergeblazen.

Mooi weer

De orkaan heeft voor Nederland overigens een opvallend positief bij-effect. Volgens Weerplaza stuwt Ophelia warme lucht van de subtropen naar ons deel van Europa.

Waarom hebben we in Europa bijna geen orkanen?

STER reclame