'Dief weet dat hij binnen een paar uur weer buiten staat'

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

Laatst nog had hij drie Oost-Europese dieven in de winkel, vertelt supermarktondernemer Henry Hubers uit Vinkel. "Eentje ging meteen naar de kassa om af te leiden, de anderen laadden pakken babyvoeding in een rugzak en weg waren ze."

Hubers deed aangifte, maar kreeg een standaardbrief dat er onvoldoende aanknopingspunten waren om de zaak in behandeling te nemen. "Het bedrijfsleven heeft geen prioriteit voor de politie", concludeert hij.

De ondernemer vindt een strengere aanpak van zogeheten mobiel banditisme hard nodig. "Ik krijg 1300 euro boete als ik iemand van 17 een pakje sigaretten verkoop, maar lui die 's ochtends je winkel leegroven staan 's middags alweer op straat."

Hij staat er steeds vrolijk bij, want hij weet dat hij binnen een paar uur weer buiten staat.

Politieman René Middag

Het is een geluid dat politieman René Middag herkent. Hij coördineert de acties tegen rondtrekkende bendes, zoals die van de afgelopen week.

Neem de Roemeense man die hij en zijn collega's de afgelopen drie maanden twaalf keer hebben aangehouden. "De ene keer had hij 90 pakken babymelkpoeder bij zich, de andere keer 48. Wij vermoeden dat hij stelselmatig winkels af gaat om te stelen."

Toch stond deze Roemeen keer op keer binnen een paar uur na zijn aanhouding weer op straat. "Wij moeten in heel korte tijd aantonen dat die pakken gestolen zijn", zegt Middag. "Dat lukt vaak niet, bijvoorbeeld omdat er nog geen aangifte is gedaan. Hij staat er steeds vrolijk bij, want hij weet dat hij binnen een paar uur weer buiten staat."

Bende

Een andere aanpak is dus hard nodig, vindt Middag. "Wij proberen nu om meteen na een aanhouding zo veel mogelijk context te geven. De officier van justitie vertellen dat iemand in korte tijd al meerdere keren is aangehouden of ook in het buitenland actief is. Zodat duidelijk is dat het niet gaat om een gewone winkeldief, maar om een lid van een internationale, georganiseerde bende."

Goede informatie verzamelen over verdachten is daarbij essentieel, iets waar de politie steeds meer energie in steekt. Het snel kunnen leveren van aanvullende gegevens moet ervoor zorgen dat een verdachte langer vastgehouden kan worden; een paar dagen in plaats van een paar uur. Dat geeft de politie tijd om aanvullend onderzoek te doen en bijvoorbeeld wél een aangifte te krijgen.

De straffen in Nederland zijn voor hen een lachertje.

Supermarktondernemer Henry Hubers

Tot nu toe is het lastig om iemand lang in de cel te houden, zegt het Openbaar Ministerie. Bij winkeldiefstallen of zakkenrollerij is vaak een eerdere veroordeling nodig. Juist die veroordeling ontbreekt, omdat de dieven kort achter elkaar toeslaan en weer verdwijnen. Voor het tot een rechtszaak komt, zijn ze met de noorderzon vertrokken.

De Brabantse supermarktondernemer Henry Hubers hoopt dat er snel meer werk wordt gemaakt van het bestrijden van rondtrekkende criminelen. Wat hem betreft gaan ook de straffen flink omhoog. "Dit soort criminelen moet je een paar jaar opsluiten. De straffen in Nederland zijn voor hen een lachertje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl