Politie-inval in een wietplantage

'Wietplantages in Twente goed voor half miljard omzet'

Twente telt honderden wietplantages, met een geschatte jaarlijkse omzet van ruim 450 miljoen euro. Dat concludeert de regionale krant Tubantia op basis van eigen onderzoek.

Zeker 80 procent van de wiet uit Twente wordt niet aan Nederlandse coffeeshops geleverd, maar in het buitenland afgezet. De politie in de regio denkt daarom niet dat een proef met legale hennepteelt, zoals het komende kabinet wil, de illegale hennepteelt de kop indrukt.

Volgens de krant is zo'n 400 van de 453 miljoen euro pure winst voor de criminele netwerken die de wiet verhandelen, en gaat maar een fractie naar de mensen die de wietplantage beheren. Dat zijn volgens Tubantia vaak "kwetsbare mensen die voor een paar duizend euro per oogst het risico op een veroordeling lopen".

De politie noemt de wietteelt "een economie op zich".

Gedoogconstructie

Vorig jaar werden in Twente 237 wietplantages met elk gemiddeld 313 planten ontmanteld. De politie in de regio gaat ervan uit dat er ruim 2.300 kwekerijen zijn.

Het nieuwe kabinet, dat waarschijnlijk op 26 oktober aantreedt, wil een proef met legale hennepteelt om iets te doen aan de huidige omstreden gedoogconstructie. Hierbij mogen coffeeshops wel legaal softdrugs verkopen, maar is het illegaal om wiet te kweken of in te kopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl