Stef Blok
NOS NieuwsAangepast

Minister Blok: geen tbs voor weigeraars ongewenst

Het is onwenselijk dat rechters verdachten niet kunnen beoordelen op psychische stoornissen omdat deze weigeren mee te werken aan onderzoek. Dat antwoordt minister Blok van Veiligheid en Justitie op vragen van de Tweede Kamer over de zaak-Anne Faber.

"Daders krijgen daardoor niet de behandeling die ze vanuit het oogpunt van een veilige samenleving nodig hebben", zegt Blok.

Hij verwijst naar een wetsvoorstel dat rechters meer mogelijkheden geeft, dat ter behandeling in de Eerste Kamer ligt. Rechters kunnen daarmee vaker tot het oordeel komen dat een verdachte naast gevangenisstraf ook tbs moet krijgen.

De wet werd al op 18 december 2012 aangenomen door de Tweede Kamer maar staat pas voor 23 januari 2018 op de agenda van de Eerste Kamer.

Stoornis

De regeling in het wetsvoorstel maakt het mogelijk dat het Openbaar Ministerie medische gegevens over weigeraars uit het verleden mag opvragen bij bijvoorbeeld psychiaters, artsen en andere behandelaars.

Zo kan de rechter toch tot het oordeel komen dat de verdachte een stoornis heeft en tbs opleggen. Dat is in bepaalde gevallen overigens al mogelijk, bijvoorbeeld als er bij een eerdere veroordeling psychiatrisch onderzoek is gedaan.

Langer geobserveerd

Blok wijst ook op een proef in het Pieter Baan Centrum waarbij weigerende verdachten langer dan de nu toegestane zes weken worden geobserveerd, in de hoop dat ze dan - ongewild - meer van zichzelf laten zien.

Gisteren maakte Blok bekend dat de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoek gaan doen naar de situatie in de psychiatrische kliniek in Den Dolder, waar verdachte Michael P. mocht resocialiseren.

"Ik besef dat het leed voor de familie niet kan worden weggenomen. Niettemin hoop ik dat het strafrechtelijk onderzoek en het onderzoek van de inspecties antwoord zullen geven op de vele vragen die door een ieder worden gesteld", eindigt Blok zijn brief aan de Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl