Zoektocht bij Zeewolde
NOS NieuwsAangepast

Anne Faber-zaak schokt Tweede Kamer maar 'debat nu niet gepast'

De Tweede Kamer wil op termijn een Kamerdebat over de zaak-Anne Faber maar de meeste partijen vinden dat op dit moment niet gepast, hoe geschokt zij ook zijn.

PVV-Kamerlid Markuszower maakte in de Kamer duidelijk zo snel mogelijk minister Blok van Justitie te willen spreken, gezien de berichten over verdachte Michael P. en de vrijheid die hij kreeg op de forensisch psychiatrische afdeling waar hij zat.

Maar de andere fracties vinden het nu nog te vroeg en willen eerst de antwoorden van minister Blok afwachten op alle schriftelijke Kamervragen. Ook willen ze eerst weten hoe het strafrechtelijk onderzoek verder gaat lopen.

Nieuwe wet

Het CDA dringt er bij de Eerste Kamer op aan zo snel mogelijk de nieuwe wet te behandelen waardoor verdachten die weigeren mee te werken aan psychiatrisch onderzoek, toch tbs opgelegd kunnen krijgen. De wet werd al op 18 december 2012 aangenomen door de Tweede Kamer maar staat pas voor 23 januari 2018 op de agenda van de Eerste Kamer.

In de wet staat dat als een dader van een geweldsmisdrijf weigert zich te laten onderzoeken, het Openbaar Ministerie informatie over eerdere (psychiatrische) behandelingen mag opvragen. Zo kan de rechter toch tot het oordeel komen dat iemand tbs moet krijgen.

Resocialisatie

Michael P. kreeg geen tbs voor de verkrachting van twee meisjes in 2010 omdat hij zich niet wilde laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. Hij kwam daardoor dit jaar al in aanmerking voor resocialisatie.

De Kamer gaat ervan uit dat minister Blok nu al eventuele misstanden aanpakt bij de instelling Altrecht Aventurijn in Den Dolder, waar Michael P. verbleef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl