Het pamflet dat op het huis was gehangen
NOS NieuwsAangepast

Drie jaar cel voor racistische aanslag op huis Pannerden

Een 22-jarige man uit Pannerden heeft drie jaar celstraf gekregen voor de aanslag op een woning van een Somalisch gezin in het Gelderse dorp. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen van 1000 euro.

In de avond van 17 december 2015 liet de man een zware vuurwerkbom ontploffen bij het huis van de Somaliërs. Ook hing hij pamfletten op met een foto van Geert Wilders erop en de tekst "Blank is beter, eigen volk eerst! Allochtonen moeten weg hier! Dit is pas het begin!"

Niemand raakte gewond, maar er was wel schade aan het gebouw. Het gezin schrok erg van de aanslag en is daarom verhuisd.

Ontkent

De 22-jarige man, Wouter E., ontkent dat hij iets te maken heeft met de vuurwerkbom. Hij geeft toe dat hij de pamfletten heeft gemaakt, omdat hij tegen de huisvesting van asielzoekers in zijn buurt was. Maar volgens hem zijn de posters door iemand anders gebruikt bij de terroristische aanslag.

De rechter gelooft daar niets van. Er zijn getuigenverklaringen en technisch bewijs die in de richting van E. wijzen.

Tegen grondwet

De rechtbank zegt dat E. alle grenzen heeft overschreden. "Het druist in tegen het in onze grondwet verankerde gelijkheidsbeginsel en tegen het verbod op discriminatie. Hiermee heeft hij niet alleen op een volstrekt ongeoorloofde wijze zijn eigen ongenoegen geuit, maar ook de kans geriskeerd dat gelijkgestemden zijn voorbeeld zouden opvolgen."

De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM wilde dat E. vijf jaar de cel in ging, maar de rechter vindt dat erg hoog in vergelijking met straffen die zijn opgelegd bij vergelijkbare incidenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl