Voor de vuurwerkbom werd een Cobra 6 gebruikt
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk vijf jaar cel voor vuurwerkbom bij Somalische familie

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Online

  • Mitchell van de Klundert

    redacteur Online

Een vuurwerkbom ontploft op 17 december 2015 voor een huis in Pannerden. In het huis woont een Somalisch gezin. Naast de bom zijn met ducttape twee pamfletten opgehangen. Er staat in hoofdletters: 'Blank is beter, eigen volk eerst. Allochtonen moeten weg hier. Dit is pas het begin.' Daarboven een foto van Geert Wilders.

Vandaag stond de verdachte van de aanslag terecht in de rechtbank in Arnhem. De man, Wouter E., is een net geklede jongeman die er iets ouder uitziet dan zijn 22 jaar. Praten doet hij weinig.

Volgens de officier van justitie heeft E. met de pamfletten aangezet tot haat tegen een specifieke groep mensen: allochtonen. Door de vuurwerkbom, een Cobra 6, vielen dan misschien geen slachtoffers, de Somalische familie is in levensgevaar gebracht, zegt de officier van justitie. "Er brandde nog licht in het huis, dit had de verdachte moeten zien."

Wouter E. is die avond na een half uur al in beeld als verdachte. Hij loopt langs het huis en wordt staande gehouden. De agenten vinden het verdacht dat hij niet vraagt wat er aan de hand is. Verschillende getuigen verklaren E. en zijn auto te hebben gezien in de buurt van het huis. Twee andere getuigen verklaren dat E. tegen ze heeft gezegd dat hij het inderdaad heeft gedaan. Ook staan zijn vingerafdrukken op de pamfletten.

Asielzoekerscentrum

In de rechtszaal vragen de rechters door over het motief van E. om de pamfletten te maken. Tegen de politie verklaarde E. de pamfletten op leegstaande gebouwen in het dorp te hebben geplakt. In die gebouwen zou een asielzoekerscentrum komen ging het gerucht. E. weigert de rechter nadere uitleg te geven. Hij kijkt vooral recht vooruit en werpt af en toe een blik achterom naar zijn advocaat. Die zegt op zijn beurt dat zijn cliënt zich beroept op zijn zwijgrecht.

Verschillende leden van de Somalische familie zijn bij de rechtszaak aanwezig. Zelf spreken doen ze niet. De rechter leest hun verklaring voor: "Dit geweld is juist waarvoor we gevlucht waren uit Somalië. We hebben jaren zonder problemen in Pannerden gewoond." De familie is intussen verhuisd, ze durfden niet in het dorp te blijven wonen.

Onbetrouwbaar

De officier van justitie noemt de aanslag op het gezin een uitvloeisel van de weerstand tegen vluchtelingen in de afgelopen jaren. "Geweld wordt niet geschuwd, hebben we al vaker gezien." Met name de zin 'dit is pas het begin' in het pamflet, neemt ze hoog op. "Dit impliceert dat het geweld een vervolg krijgt." Ze eist vijf jaar gevangenisstraf tegen E.

Volgens de advocaat van E. valt die tekst onder de vrijheid van meningsuiting. Ze zegt dat haar cliënt onschuldig is en geen straf verdient. Verder noemt de advocaat de getuigenverklaringen onbetrouwbaar. Een aantal getuigen zou ruzie hebben met E. vanwege stukgelopen relaties.

Ik vind het heel erg wat die familie is overkomen.

Verdachte E.

Er is volgens de advocaat sprake van klassenjustitie: "Een andere betrokkene, de zoon van een politieagent, is niet eens voorgeleid, hier klopt iets niet."

Aan het eind van de zitting vraagt de rechter aan E. of hij nog iets wil zeggen. "Eigenlijk niet", antwoordt die. "Of ja.. Ik vind het heel erg wat die familie is overkomen. Als ik dit had geweten had ik de pamfletten nooit gemaakt."

De rechter doet 13 oktober uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl