Een bootje met vluchtelingen komt aan op het Griekse eiland Lesbos
NOS Nieuws

Europa zucht onder de vluchtelingenstroom

In 2015 komen er meer dan een miljoen vluchtelingen en migranten naar Europa. In Nederland kloppen er meer dan 50.000 aan. Een vluchtelingenstroom van ongekende omvang, met als grootste oorzaak de oorlog in Syrië.

Meer dan 4,3 miljoen Syriërs ontvluchten in totaal hun land. Verreweg het grootste deel zit in vluchtelingenkampen in de regio, in Turkije, Libanon en Jordanië. De situatie daar is schrijnend, zeggen de Verenigde Naties. En met de winter in aantocht, wordt dat probleem alleen maar groter.

In Europa wordt de schokkende foto van een aangespoeld jongetje op een Turks strand hét symbool van de vluchtelingenproblematiek.

Een Turkse agent staat naast het aangespoelde dode lichaam van een 3-jarige jongetje op het strand van Bodrum

Vluchtelingen - Syriërs, maar ook veel Afghanen, Eritreeërs en Nigerianen - komen via de Middellandse Zee, maar ook steeds vaker via Turkije, Griekenland en de Balkan. En dat zorgt voor chaos aan de Europese grenzen, vooral in Oost-Europa.

De vluchtelingenstroom in 2015

De Europese landen zijn hopeloos verdeeld over de vraag hoe ze moeten omgaan met de vluchtelingen. Sommige landen zetten hekken neer of rollen prikkeldraad uit om ze tegen te houden.

De meeste vluchtelingen willen door naar Duitsland. De Duitse bondskanselier Merkel zegt: wir schaffen das, we kunnen het aan. Europese leiders spreken af de vluchtelingen eerlijk te verdelen over de Europese landen. Maar daar komt tot nu toe weinig van terecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl