NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Amsterdammers in de rij bij Concertgebouw voor afscheid Van der Laan

NOS

Bij het Concertgebouw in Amsterdam staan mensen in de rij om afscheid te kunnen nemen van Eberhard van der Laan. Om 10.00 uur begon daar het afscheid van de burgemeester, die vorige week op 62-jarige leeftijd overleed. Om 08.00 uur vanochtend hadden de eerste mensen zich al bij het gebouw verzameld.

Belangstellenden kunnen tot 20.00 uur langs de kist lopen van de burgemeester. Mensen zijn ook vrij om iets te laten horen, bijvoorbeeld met een koor of gitaar.

Rond 08.30 uur vanochtend kwam de kist, gemaakt van eikenhout uit het Amsterdamse Vondelpark, aan bij het Concertgebouw. Bij de kist staan bloemenkransen van onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Máxima, prinses Beatrix, het kabinet en Joop en Janine van den Ende.

Dag van afscheid burgemeester Eberhard van der Laan

Binnen is gelegenheid om het condoleanceregister te tekenen. De hele dag houden verschillende Amsterdammers de wacht bij de kist. Onder hen zijn veteranen, daklozen en de nachtvlinders Dolly Bellefleur en Jennifer Hopelezz.

Van der Laan wordt zaterdag in besloten kring begraven. Alle bussen, metro's, trams en veerboten in de stad staan dan om 13.00 uur een minuut stil. Brandweer- en politiewagens rijden vandaag en morgen met rouwlinten.

Premier Rutte heeft voor morgen ook een vlaginstructie vastgesteld. Het is de bedoeling dat op alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid de Nederlandse vlag halfstok hangt.

STER reclame