Michel Barnier
NOS NieuwsAangepast

Impasse in gesprekken brexit, EU-onderhandelaar kritisch

De onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie gaan tergend langzaam. Volgens EU-onderhandelaar Barnier worden er heel kleine stapjes gezet, maar is dat volstrekt onvoldoende.

De Europese leiders moeten volgende week beslissen of ze een volgende stap zetten in de gesprekken. In die tweede fase zou het moeten gaan over de toekomstige relaties.

De gesprekken zitten vooral vast op de financiële afrekening. Hoofdonderhandelaar Michel Barnier was na de toespraak van de Britse premier May in Florence optimistisch. Maar tijdens de gesprekken deze week is er vooral gepraat over technische details. Nog steeds is niet duidelijk hoeveel de Britten aan de EU zullen betalen.

Rechten burgers

De onderhandelaars hebben wel vooruitgang geboekt bij de gesprekken over de rechten van burgers en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Maar, zei Barnier, er is nog veel werk te doen.

De Britse onderhandelaar Davis hoopt dat Barnier van de EU-leiders volgende week meer ruimte krijgt om te onderhandelen.

Deadline

Op zijn beurt waarschuwde Barnier de Britten. "Het is storend dat we geen stap vooruitkomen als het over de financiële afwikkeling gaat. Het is in het belang van zowel de Britten als de EU-lidstaten dat we vooruitgang boeken", zei hij.

Over anderhalf jaar, op 31 maart 2019 verloopt de deadline. Dan moet er volgens de afspraken een akkoord liggen, dat vervolgens door alle nationale parlementen en het Europees Parlement goedgekeurd moet worden.

Meer weten over Europa? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief Brussel Inside, waarin de Europa-correspondenten van de NOS scherpe opinies, hardnekkige geruchten en meeslepende reportages verzamelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl