De Palestijnse bewegingen Hamas en Fatah hebben een akkoord gesloten over politieke verzoening
NOS NieuwsAangepast

Verzoeningsakkoord en omhelzingen Palestijnse rivalen

Met omhelzingen en applaus hebben de onderhandelaars van Hamas en Fatah hun verzoeningsakkoord in Caïro bezegeld.

De Palestijnse leiders zijn het er onder meer over eens geworden om de grenscontroles tussen de Gazastrook en Egypte over te dragen aan de Palestijnse eenheidsregering. De grensovergang met Egypte bij Rafah komt vanaf 1 november onder toezicht van de presidentiële garde van president Abbas, zo meldt een bron aan het persbureau Reuters. Ook de Europese Unie wordt bij de grensbewaking betrokken, op welke manier is nog niet bekend.

3000 agenten

De grens is al ruim tien jaar gesloten. Voor de meeste inwoners van de Gazastrook is een open grens het belangrijkste onderdeel van het akkoord tussen Fatah en Hamas. Mensen kunnen daardoor bijvoorbeeld op familiebezoek buiten de Gazastrook.

Ook worden volgens bronnen zo'n 3000 politieagenten van de Palestijnse autoriteit naar Gaza overgeplaatst om de eenheidsregering bij te staan.

Vertegenwoordigers van Fatah en Hamas waren sinds vorige maand met elkaar in gesprek in Egypte, dat een bemiddelende rol heeft gespeeld. Leiders van de twee groeperingen zeiden elkaar tegemoet te willen komen in het belang van nationale eenheid.

De laatste maanden zette de Palestijnse leider Abbas de Hamasbeweging onder zware druk om tot een akkoord te komen. Zo maakte hij de leveringen van brandstof waarmee elektriciteit kan worden opgewekt duurder. Ook levert Israël op verzoek van Abbas minder stroom aan de Gazastrook.

Terroristische groepering

De rivaliteit tussen de Palestijnse bewegingen bereikte een hoogtepunt in 2007, toen Hamas Fatah uit de Gazastrook verdreef. Een maand geleden stemde Hamas erin toe om de macht in Gaza over te dragen aan Fatah van de internationaal erkende president Abbas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl