In Gaza is het door de stroomtekorten vaak aardedonker
NOS NieuwsAangepast

Gaza onleefbaar door 'collectieve straf' van Palestijnse president

Tekorten waren ze in Gaza al gewend, maar de situatie in het Palestijnse gebied is nu wel heel nijpend. Door toedoen van de Palestijnse president Abbas hebben inwoners van de Gazastrook maar drie uur stroom per dag - met maatschappelijke ontwrichting tot gevolg.

Abbas vecht een machtsstrijd uit met Hamas, de radicaal islamitische partij die de macht heeft in de Gazastrook. De Fatah-leider wil zijn rivalen van Hamas onder druk zetten en draait de duimschroeven aan.

De Palestijnse president Abbas regeert op de Westelijke Jordaanoever, Hamas in Gaza

Maar het zijn vooral de gewone Palestijnen die te lijden hebben onder de maatregelen van Abbas. Zo verstrekt de Palestijnse Autoriteit ook geen reispapieren meer aan inwoners van Gaza die voor een medische behandeling naar Israël zouden moeten.

De gevolgen daarvan zijn soms fataal, blijkt uit deze reportage van correspondent Monique van Hoogstraten.

In de Gazastrook is een tekort aan alles

De problemen zijn breder. Door het elektriciteitstekort doet de koelkast het niet en kunnen mensen hun telefoons niet opladen. "Het raakt dus heel veel aspecten van het dagelijks leven", zegt Van Hoogstraten.

Ook de waterzuivering is het grootste deel van de dag buiten bedrijf. Afvalwater wordt ongezuiverd in de Middellandse Zee geloosd. Het zeewater ziet bruin en groen; de stank op de stranden is op warme zomerdagen ondraaglijk.

Abbas heeft twee maatregelen genomen tegen Gaza. Hij heeft de leveringen van brandstof waarmee elektriciteit kan worden opgewekt duurder gemaakt. Ook levert Israël op verzoek van Abbas minder stroom aan de enclave.

Dit is waarmee hij zijn eigen aanhang verliest.

Monique van Hoogstraten, correspondent Israël en Palestijnse gebieden

Een vroegere Abbas-aanhanger spreekt dan ook van "een collectieve straf" voor de inwoners van Gaza. "Ik heb niet op Hamas gestemd", zegt hij. "Ik ben geen leider. Ik ben een simpele burger."

En of Abbas ook echt bereikt wat hij voor ogen heeft? Hamas buigt niet, zegt Van Hoogstraten. "Hun leiders worden niet getroffen. Die hebben bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak." En de bevolking moet steeds minder hebben van de man die regeert vanuit Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Van Hoogstraten: "Dit is niet waarmee hij Hamas raakt. Dit is waarmee hij zijn eigen aanhang verliest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl