Archieffoto van Palestijns kind in Gaza
NOS NieuwsAangepast

Oxfam waarschuwt voor watercrisis Gaza op Wereldwaterdag

Een gebrek aan drinkwater en sanitaire voorzieningen in Gaza dreigt uit te monden in een crisis. Dat concludeert Oxfam Novib in een rapport over de watervoorziening in Gaza. De ontwikkelingsorganisatie vraagt vandaag op Wereldwaterdag aandacht voor de problemen in Gaza.

Volgens Oxfam gaat het mis bij afspraken die in 2014 zijn gemaakt om onder meer de drinkwatervoorzieningen in Gaza te herstellen. De VN, Israël en de Palestijnen zouden in dat waterproject moeten samenwerken, maar in praktijk zouden veel noodzakelijke onderdelen worden tegengehouden.

Regiodirecteur Chris Eijkemans van Oxfam Novib zegt dat er niets wordt gedaan om het systeem te verbeteren. "Een zogenaamde tijdelijke maatregel is nu verankerd in de bureaucratie van de 10-jarige blokkade, gefinancierd en gesteund door de internationale gemeenschap."

Ook Nederland draagt volgens hem financieel bij aan het project. Oxfam roept de overheid op om goed naar die rol te kijken. Zolang de internationale gemeenschap toestaat dat essentiële onderdelen Gaza niet inmogen, wordt volgens Eijkemans de Israëlische blokkade van Gaza gelegitimeerd.

Slechte coördinatie Palestijnen

De schuld ligt volgens de organisatie niet alleen bij Israël. Ook de onderlinge Palestijnse conflicten zouden leiden tot een slechte coördinatie van de wederopbouw van de Gazastrook.

Sinds 2014 is 16 procent van de onderdelen die zijn ingediend voor goedkeuring door de blokkade gekomen. Er zijn volgens Oxfam nog bijna 3000 onderdelen nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl