Delft wint (voor de zevende keer) World Solar Challenge

Aangepast
Geschreven door
Robert Portier
Correspondent in Australiƫ

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Delft als eerste over de finish in Adelaide

Het Nuon Solar Team uit Delft heeft de World Solar Challenge gewonnen. Het team kwam na vijf dagen als eerste over de finish in Adelaide. Het is de zevende keer dat het team wereldkampioen zonneracen is geworden.

Direct na de finish vlogen de teamleden elkaar in de armen. Ook de traditionele sprong in de fontein ontbrak niet. "Dit is geweldig, we hebben hier zo hard voor gewerkt", vertelt Sarah Bennink Bolt van het solar team uit Delft. "De druk van die eerdere overwinningen is enorm. Iedereen verwacht ook dat je gaat winnen, maar je moet het wel nog even doen."

De slag werd geslagen op de derde dag toen de meeste teams last hadden van bewolking. Dankzij een eigen satellietwagen had het team uit Delft de hele dag beschikking over internet en dus over actuele weersinformatie. Daardoor kon de auto voortdurend inspelen op gaten in het wolkendek.

Volg de World Solar Challenge 2017 via de speciale NOS Solar app. Bekijk alle video's over de race en de Nederlandse teams die meedoen. De NOS Solar app is beschikbaar in de App Store (iOS) en de Play Store (Android) of via www.nos.nl/solarapp (mobiel).

Twente wordt vijfde

Het Solar Team Twente kwam als vijfde over de streep. Het team startte zondag als 20ste in Darwin na een dramatisch verlopen kwalificatieronde, waarbij de auto niet voldoende snelheid maakte. Ondanks die achterstand stond de RED Shift na de eerste dag al op de vierde plek.

Gisteren kreeg Twente een tijdstraf van een half uur opgelegd. Het team had eerder deze week gebruik gemaakt van een wit laken, wat volgens de organisatie tegen de regels was. Het protest dat Twente tegen de straf had aangetekend, werd afgewezen.

Het werd nog een spannende rit op de laatste dag: Twente kwam vier minuten voor het einde van de racedag over de finish. De teams van Michigan, Leuven en Tokai eindigden respectievelijk op de tweede, derde en vierde plaats.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het geheime wapen van Team Twente

Voor Solar Team Eindhoven was er een flinke tegenslag vandaag. Volgens coureur Willem Zwagers brak de middenconsole af, waar het stuursysteem van de auto aan vastzit.

De Stella Vie, die tot nu toe ruimschoots aan kop ging in de cruiserklasse, kan daardoor vandaag niet verder rijden. Zwagers houdt hoop dat de auto na reparatie morgen toch nog op tijd bij de finish is in Adelaide.

In de dagelijkse programmareeks 'Oranje Boven, Down Under' doen presentator Herman van der Zandt (NOS) en wetenschapsjournaliste Anna Grimbrere (VPRO) verslag van de World Solar Challenge 2017, dwars door de Australische outback. Een programma over een strijd tussen jonge teams, maar ook over groene innovaties die Nederland dichterbij een duurzame samenleving brengen.

NPO 1: direct na het 20 uur Journaal, 10 minuten
NPO Start: 20.15 uur, 25 minuten
NPO 1: na het late NOS Journaal, 25 minuten

Je kunt alle afleveringen ook bekijken op het YouTube-kanaal van de NOS.

STER Reclame