De beschoten auto in Roosteren
NOS NieuwsAangepast

Wie is de man die met een heli uit zijn cel gehaald moest worden?

Benaouf A. zit een straf van 12 jaar uit in de gevangenis van Roermond. Hij is een kopstuk in de Amsterdamse Mocro-oorlog. Volgens bronnen van de NOS was hij degene die vandaag bevrijd moest worden.

De ontsnapping had spectaculair moeten verlopen, zijn handlangers wilden een helikopter kapen en die gebruiken bij de actie. De politie van Amsterdam kwam vroegtijdig achter de plannen en voorkwam de ontsnapping. Bij de actie die volgde is een van de verdachten neergeschoten in het Limburgse Roosteren, hij overleed later aan zijn verwondingen. Twee anderen zijn gearresteerd.

Liquidatie om cocaïne

A. zit in Roermond een straf uit voor het aansturen van de liquidatie op de Amsterdamse-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh, in oktober 2012. Dat gebeurde buiten bij een hotel in Antwerpen.

De reden voor de liquidatie was de verdwijning van 225 kilo cocaïne in de haven van de stad, Bouhbouh werd daar waarschijnlijk verantwoordelijk voor gehouden. De drugs waren in beslag genomen door de politie, maar dat was op dat moment nog niet duidelijk.

A. was het primaire doelwit van de schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt

Twee maanden na de liquidatie van Bouhbouh was A. zelf doelwit van een mislukte liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Hij wist te ontkomen, twee anderen overleefden het niet.

Bij de schietpartij werd veel geweld gebruikt. De daders achtervolgden de drie door een woonwijk en schoten met automatische wapens. De kogelregen raakte woningen en een woonboot. Er werd zelfs een kogel teruggevonden in een kinderkamer. De daders schoten tijdens hun vlucht met kalasjnikovs ook op motoragenten die achter hen aanzaten. Die werden bijna geraakt, ze lieten zich net op tijd vallen zodat ze de kogels konden ontwijken. Hun motor, waar ze achter schuilden, werd wel geraakt.

Aanleiding voor de kogelregen was waarschijnlijk ruzie om een partij cocaïne. De schietpartij wordt gezien als het begin van de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld.

Valse papieren en huurauto's

In een profiel van A. omschrijft Het Parool de crimineel als iemand die valse identiteitspapieren gebruikt, aan de lopende band van huurauto's wisselt (meestal duurdere modellen) en steeds in een andere woning verblijft die ook nooit op zijn naam staat. En hij heeft elke maand vijf andere telefoons.

In 2014 werd een vijand van A., Gwenette Martha, geliquideerd. En hij is niet de enige, de afgelopen jaren zijn er over en weer mensen doodgeschoten uit beide kampen. De Mocro-oorlog kostte tot nu toe aan meer dan 20 mensen het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl