NOS NieuwsAangepast

Belgische flitsmarathon: 'Meer wildwestverkeer dan in Nederland'

Voor automobilisten in België is het vandaag en vannacht opletten geblazen: de politie houdt er tot 06.00 uur morgenochtend een zogenoemde flitsmarathon.

Op snelwegen en kleinere wegen wordt extra gecontroleerd op hardrijders. Bij de laatste flitsmarathon in april dit jaar reden 33.500 van de 1,3 miljoen gecontroleerde voertuigen te snel, en werd van 78 chauffeurs hun rijbewijs afgenomen, meldt De Standaard.

"Het is hier iets meer wildwestverkeer op de weg dan in Nederland", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. "De transitie van meer met OV en op de fiets gaan en minder in de auto hebben we in Nederland al lang gehad, in België begint dat nu een beetje op stoom te komen."

Rempedaal indrukken

Voor Nederlanders kan het Belgische verkeer verwarrend zijn omdat er lang niet zoveel bordjes staan als in Nederland, zegt Van Hoorn. Ook door het heuvelachtige landschap is het belangrijk om extra goed op te letten. "Agenten gaan vaak onderaan een heuvel staan. Dan moet je echt de rem indrukken wil je de maximumsnelheid niet overtreden."

Iedereen zal zich bewust zijn van de vergrote pakkans. Veel mensen zullen zich daar naar gedragen.

Ed Graumans

Zou zo'n flitsmarathon goed zijn in Nederland? Verkeersadviseur Ed Graumans ziet er geen heil in, omdat zo'n controle vooraf al wordt aangekondigd. "Iedereen zal zich bewust zijn van de vergrote pakkans. Veel mensen zullen zich daar naar gedragen, maar niet op de andere dagen. Dat heeft uiteindelijk een tegengesteld effect," Het afnemen van rijbewijzen zet wel zoden aan de dijk, vindt Graumans. "Dat is een zware maatregel die echt hard treft. Maar dat heeft niet specifiek te maken met zo'n dag."

Veilig Verkeer Nederland (VVN) denkt er anders over, zij zien een flitsmarathon in Nederland wel zitten. "Het is een oplossing die snelheidshandhaving bevordert. Daar zijn wij alleen maar voor, omdat het de veiligheid ten goede komt. Mensen gaan er dan weer over nadenken", zegt een woordvoerder.

Superflitspalen

De zuiderburen werken sinds begin dit jaar met flitspalen die die tegelijkertijd 32 voertuigen op 8 rijstroken kunnen controleren. Ook op bepaalde locaties in Nederland zijn er flitspalen die zes rijstroken tegelijk in de gaten kunnen houden.

In de toekomst komt er wellicht een nog geavanceerder type: de superflitspaal, die ook kan zien of een chauffeur bijvoorbeeld z'n mobiele telefoon vasthoudt. "Daarmee zou je kunnen vaststellen dat iemand wordt afgeleid door z'n mobiele telefoon of door wat dan ook", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. "Om als bewijs te dienen, moet dat goed zichtbaar zijn op de foto. Op dit moment is dat nog niet voldoende ontwikkeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl