NOS Op 3
ANP

In drie gemeentes in Brussel bepalen de inwoners waar door de politie wordt geflitst. Inwoners kunnen een mail of brief sturen over hardrijders en krijgen dan binnen twee weken een flitswagen in hun straat. De politie kreeg sinds de start van het project, een half jaar geleden, al 45 keer een aanvraag voor zo'n flitswagen.

De politie besloot een vervolg te geven aan een proef bij een flitsmarathon in april 2014. Daarvoor werd voor het eerst aan bewoners gevraagd om flitslocaties door te geven. Dat beviel zo goed, dat het initiatief een nieuw leven in is geblazen. Het gaat om de gemeentes Ukkel, Watermaal-Bosvoorde of Oudergem.

Hoe werkt het?

De 'regels' voor de inwoners zijn eenvoudig: je stuurt een e-mail met de precieze locatie waar volgens jou geflitst moet worden, en daarnaast geef je een richttijdstip. De politie kijkt vervolgens of het zin heeft om op die plek te flitsen. Als ze hem goedkeuren garanderen ze binnen veertien dagen twee uur lang, te komen controleren. Bij succes gaan ze vaker op die locatie controleren.

Als meer dan 75 procent van de automobilisten te hard rijdt op een aangedragen locatie, neemt de politie extra maatregelen. "Dan vragen we aan de gemeente om de wegen aan te passen", zegt korpschef Michel Deraemaeker tegen de krant Het Laatste Nieuws.

Uit de eerste resultaten blijkt dat het aantal snelheidsovertredingen op de door bewoners aangevraagde flitsplekken niet hoger ligt dan normaal, zegt de korpschef. "Het aantal overtredingen ligt op hetzelfde niveau als op de gebruikelijke controleplekken."

Voorlopige resultaten in de deelnemende gemeenten (bron: Het Laatste Nieuws)

Gemeenten30 km p/uur-zone50 km p/uur-zone
UkkelOp 4717 automobilisten is 40,8 procent geflitstOp 3133 automobilisten is 3 procent geflitst
Watermaal-BosvoordeOp 10 automobilisten is 100 procent geflitstOp 486 automobilisten is 15 procent geflitst
OudergemOp 30 automobilisten is 43,4 procent geflitstNog geen controles

Opvallend detail: de controles vinden voorlopig alleen plaats in de duurste buurten van Brussel. "Puur toeval", stelt Deraemaeker de Vlaamse krant. En wie er dan vooral worden geflitst? "De bewoners van de straat. Of in sommige gevallen zelfs degene die het meldt", zegt een lachende collega van de korpschef tegen VTM.

Elk korps beslist zelf of zij het initiatief lanceren. Maar of alle politiekorpsen in België op dit soort goedbedoelde tips van burgers zitten te wachten valt te betwijfelen, zegt onze correspondent Joris van Poppel. "Dit gaat echt om een proef. Er wordt vanuit sommige andere politiekorpsen al geroepen dat ze geen behoefte hebben aan hulp en dat ze zelf wel weten waar ze moeten flitsen."

STER reclame