NOS NieuwsAangepast

ACM sleept T-Mobile niet opnieuw voor rechter

De Autoriteit Consument & Markt gaat T-Mobile niet opnieuw voor de rechter slepen om de dienst 'datavrije muziek'. Daarmee gaan de datakosten van muziekdiensten niet van de databundel af, wat ook wel zero-rating wordt genoemd. Daarmee zijn die diensten in het voordeel ten opzichte van andere aanbieders.

De ACM droeg de provider op te stoppen met het aanbieden van de dienst, omdat die in strijd zou zijn met de Nederlandse wet. De rechter verwierp dat en oordeelde dat de Europese wet van toepassing is. Die verbiedt zero-rating niet.

Bits of Freedom vecht besluit aan

Na de uitspraak stelde de toezichthouder op verzoek van privacy-organisatie Bits of Freedom een nieuw onderzoek in. Nu ziet de ACM af van verdere rechtsgang. De Autoriteit concludeert nu dat 'datavrije muziek' wel is toegestaan volgens de Europese richtlijn. Het aanbod is beschikbaar voor alle muziekstreamingdiensten en beperkt de keuzemogelijkheden voor de consument niet, stelt de concurrentiewaakhond.

Bits of Freedom is het daar niet mee eens en gaat het besluit aanvechten. De organisatie zegt dat T-Mobile allerlei eisen stelt aan muziekdiensten en daarmee bepaalt wie er in aanmerking komen voor een voorkeursbehandeling.

Voorafgaand aan de rechtszaak zei T-Mobile bereid te zijn door te procederen tot het Europese Hof van Justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl