Flickr Creative Commons / Sascha Kohlmann

T-Mobile mag voorlopig doorgaan met het aanbieden van zijn dienst 'datavrije muziek'. Dat heeft de rechtbank van Rotterdam bepaald. Datavrije muziek zorgt ervoor dat de datakosten van muziekdiensten als Spotify en Apple Music niet van je databundel afgaan. Dit wordt zero-rating genoemd

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) had T-Mobile bevolen om te stoppen met de dienst omdat die in strijd zou zijn met de Nederlandse wet en dreigde met een boete. De provider is toen naar de rechter gestapt.

Volgens de rechter zijn Europese regels hier van toepassing en die verbieden het niet. De uitspraak zou de weg vrij kunnen maken voor soortgelijke diensten.

T-Mobile is blij met de uitspraak en spreekt van een doorbraak. De ACM laat weten de onderliggende argumenten van de rechter eerst te willen bestuderen voordat ze een besluit nemen over doorprocederen. "Wij wilden vooral duidelijkheid hebben van de rechter, die is er nu. Wij hebben goed gehandeld."

"De regels in Brussel spreken over dat het soms mag en de Nederlandse wet zegt dat het nooit mag", legt internet-jurist Arnoud Engelfriet uit. "Dat kan dus niet, want dan spreek je een hogere wet tegen."

Huiswerk

Engelfriet benadrukt dat er niet inhoudelijk gekeken is naar de zaak. "Het gaat om een procedurele kwestie: geldt de Nederlandse wet hier wel of niet? De rechtbank zegt dus van niet.

De rechtbank stuurt de ACM nu in feite met huiswerk naar huis, zegt Engelfriet. "Ze moeten nu, op basis van de Europese wet, aantonen dat wat T-Mobile doet niet mag."

Voorafgaand aan de rechtszaak zei T-Mobile bereid te zijn door te gaan tot aan het Europees Hof van Justitie. "Dat lijkt me geen slecht idee, want dan hebben we in één keer duidelijkheid voor heel Europa."

STER reclame